DUHOVNE VAJE

Meditacije, primerne za otroke

Meditacija pri otrocih spodbuja ohranjanje pozornosti, samonadzor. Krepi sočutje, zmanjšuje stres, hiperaktivnost in depresijo.
Fotografija: Za začetek otroke naučite preprostega sproščanja v tišini.
Odpri galerijo
Za začetek otroke naučite preprostega sproščanja v tišini.

Otroci se učijo z opazovanjem in posnemanjem, zato tudi sami redno meditirajte. Doma namenite temu posebno območje oz. miren kotiček. Spodbudite jih lahko tudi z zabavnimi vajami, začnete lahko z igro – denimo kdo zmore biti najtišji, dihalne vaje lahko najprej spremlja igriva glasba. Pokažite jim, kako čudovita in zanimiva je lahko tišina – kako v njej najdemo mir in rešitve za težave. Na družinski urnik uvrstite ritual sproščanja v tišini. Začnite s petimi minutami in jih postopoma podaljšujte. Sčasoma se bodo otroci začeli veseliti mirnega dela dneva.

Snežak

Pred spanjem ali ko otrok potrebuje sprostitev, si lahko pomagate s podobo snežaka, ki se topi na soncu, z njim pa tudi vsa njegova napetost, strahovi in skrbi. Recite otroku: »Ničesar ti ni treba narediti. Tvoje telo bo dihalo samo, samo pozoren bodi na to.« Lahko se osredotoči na zvoke iz okolja oziroma mirno glasbeno spremljavo. Svoje težave naj zbere v kepo, ki si jo predstavlja v mislih, nato pa ga naučite, kako jo razbije z malce čarobnega prahu – paf, in težave izginejo.
Vodite ga skozi čarobno kraljestvo, v katerem počne različne sproščujoče stvari – lebdi na listu velikanske rastline na jezeru, leti, se vozi na oblaku in pod sabo opazuje svoje skrbi …

Odkriva naj neznane dežele in poti. Recite mu, naj raziskuje miren kraj v mislih, se potepa po njem in opazuje, kaj bo odkril. Vključite lahko tudi čarobne živali, pokrajine in predmete. Lahko uporabite prispodobo snežnega meteža, v katerega se ujamemo v hitrem vsakdanjem življenju. Pokažite otroku, kako lahko pomiri vihar z dihanjem, ga odpihne stran in počaka, da se poleže.

Tudi glasba lahko pomaga, saj nas že melodija odnese stran od vsakodnevne resničnosti. Naučite otroke, da jih lahko nežna glasba zaziba v spremenjeno stanje zavesti. Lahko začnete s pomirjanjem ob glasbi, ki ga nadaljujete v meditacijo. Zelo primerni so zvoki morja, valov, dežja, potoka, ptičjega petja. Mlajši otroci lahko začnejo z uspavankami, pred spanjem, ali pa če jih želite pomiriti čez dan.

Balon

Lahko sedite ali stojite. Sprostite se in globoko dihajte skozi nos. Počasni vdihi naj napolnijo trebuh z zrakom, kot bi želeli napihniti velik balon. Nato počasi spustite zrak skozi nos. Naučite otroke, naj se sprostijo, vsakič ko izdihnejo zrak iz balona. Mlajši otroci bodo potrebovali nekaj spodbude, da se jim bo zdela vaja dovolj zanimiva. Naj bo balon njihove najljubše barve in si ga predstavljajo v mislih. Ob polnjenju balona razširijo roke, da pokažejo, kako velikanski je. Ko ga spustijo, ga lahko tudi počijo, tako da se dotaknejo svojega popka.

Proč z napetostjo

Vodena meditacija je primerna za otroke vseh starosti, če imajo težave s spanjem, stresom ali vedenjem. Temelji na mišični sprostitvi in pomaga znebiti se napetosti. Udobno sedite ali ležite z zaprtimi očmi. Pomagajte si z blazinami in odejo, da vam bo udobno. Začnite z nekaj globokimi vdihi. Osredotočite se na desno roko in zaznajte, kako jo občutite. Stisnite jo v pest in napnite. Zadržite dva vdiha, nato hitro sprostite napetost. Morda boste čutili mravljince, a tudi zategnjenost se bo sprostila. Vdihnite in nadaljujte z levo roko in preostalim telesom: gležnji, kolena, stegna, boki, zadnjica, popek, spodnji del telesa, prsni koš in srce, roke, dlani, ramena, vrat, obraz, celotno telo. Nadaljujte z nekaj minutami umirjenega dihanja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije