POZITIVNI UČINKI

Lupinasti plodovi za sladkorne bolnike

Strokovnjaki trdijo, da so diabetiki tisti, na katere imajo lupinasti plodovi prav poseben učinek.
Fotografija: Orehi, mandlji, brazilski in indijski oreščki, pistacije ter lešniki za zdravo srce. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Orehi, mandlji, brazilski in indijski oreščki, pistacije ter lešniki za zdravo srce. FOTO: Thinkstock

Lupinasti plodovi vsebujejo veliko zdravih maščob in drugih hranljivih snovi ter ob rednem uživanju manjšajo tveganje za pojav nekaterih obolenj. Med drugim lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, ta učinek pa je najizrazitejši pri obolelih za diabetesom tipa dve, trdijo strokovnjaki z univerze Toronto.

Primerna količina za zdravo srce

Kot njihovo raziskavo povzema publikacija Circulation Research, je pri posameznikih s sladkorno boleznijo tipa dve, ki vsaj petkrat na teden zaužijejo 28 gramov lupinastih plodov, za 11 odstotkov manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni v primerjavi s tistimi, ki jih ne umeščajo na svoj jedilnik. Prav tako je bilo pod njihovim vplivom zabeleženih 25 odstotkov manj smrti zaradi srčnih bolezni in 27 odstotkov manj smrtnih primerov nasploh.

Eni boljši do drugih

Ob tem se je izkazalo še, da so orehi, mandlji, brazilski in indijski oreščki, pistacije ter lešniki koristni v zaščiti pred srčno-žilnimi boleznimi nasploh in v tem pogledu boljši od kikirikijev, ki se ponašajo z manjšo varovalno močjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije