PREVIDNO

Kdo ne sme uživati ingverja

Eno najbolj zdravih živil lahko tudi škoduje.
Fotografija: Ingver lahko tudi škoduje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ingver lahko tudi škoduje. FOTO: Thinkstock

Ingver je zelo zdravo živilo in je dobrodošel tako v kulinariki kot v zdravilstvu ter kozmetiki. Krepi mišice, pospešuje pretok krvi, spodbuja presnovo, blaži prebavne težave in še bi lahko naštevali. Vendar ga vsi ne bi smeli uživati. Za koga ni priporočljiv?

Za nosečnice

Raziskave so pokazale, da ingver, čeprav na začetku nosečnosti res pomaga pri blaženju jutranje slabosti, po prvem tromesečju povečuje tveganje za spontani splav. Nosečnice, ki v času nosečnosti uživajo veliko ingverja, običajno rodijo dojenčke z nižjo težo. Pred uživanjem se je zato primerno posvetovati z ginekologom.

Za tiste, ki imajo težave s strjevanjem krvi

Ingver redči kri in zavira delovanje tej težavi namenjenih zdravil. Prav tako ni priporočljiv za posameznike, ki jih v kratkem čaka operativni poseg.

Za tiste, ki uživajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka

Primeren ni za osebe, ki uživajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, saj ga še dodatno znižuje. Izogibati se mu morajo vsi, ki uživajo betablokatorje, antikoagulante in inzulinske doze.

Vsi zmerno

Pretiravanje z ingverjem lahko privede so pretirane izgube kilogramov, izpadanja las, nepravilnosti menstruacije, slabše mišične mase. Dnevno priporočena količina ingverja je od tri do deset gramov svežega oziroma od dva do štiri grame posušenega. Posušen namreč premore tudi do štirikrat močnejši učinek od svežega.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije