PRIPOROČLJIVO

Katera intimna pričeska je najboljša za zdravje

Povsem golo intimno področje pomeni večjo verjetnost nekaterih spolnih bolezni.
Fotografija: Sramne dlačice imajo svojo vlogo in namen. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Sramne dlačice imajo svojo vlogo in namen. FOTO: Getty Images

Brazilska depilacija, poln grmiček, postrižene, urejene ... Ko gre za sramne dlake, ima vsaka svoj slog. Kako pa urejanje intimnega predela vpliva na zdravje?

Manj dlačic, večja verjetnost okužb

Leta 2016 izvedena raziskava je pokazala, da več ko je spodaj dlak, boljše je. V študiji je sodelovalo več kot 7500 moških in žensk, ki so razkrivali navade, povezane z urejanjem sramnih dlak. Strokovnjaki so ob tem spremljali njihovo zdravje in ugotovili, da je povsem golo intimno področje povezano z večjo verjetnostjo okužb z nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi, kot so genitalni herpes, gonorejo, klamidioza, okužba s HPV itd.

Imajo svoj namen

»Sramne dlake imajo svoj namen. Ta je zaščita nežne kože okoli intimnega področja,« je povedala ginekologinja Donnica Moore. Goste sramne dlake delujejo kot ščit, ki varujejo kožo na tem predelu pred draženjem, ki bi ga lahko izzvala groba tkanina oblačil, hkrati pa varujejo pred spolnimi boleznimi. Profesorica z medicinske šole Yale Mary Jane Minkin pravi, da ni nikakršnih podatkov o tem, kateri način urejanja sramnih dlačic, z izjemo popolne depilacije, je bolj zdrav od drugega in meni, da jih je boljše pustiti takšne, kot so.

Tudi minusi

Res pa je da tudi goste dlačice prinašajo negativno plat, so lahko namreč gojišče sramnih uši. »Odkar se je razbohotila depilacija, je primerov okužb z njimi drastično padlo,« je povedala Moorova.

Nasvet

Da bi izkoristili prednosti narave in se hkrati vendarle izognili zadregi, ki jih goste in neurejene sramne dlačice prinašajo, je najboljše, da jih nekoliko pristrižete, nikar pa jih povsem ne odstranite ne z voskom ne z laserjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije