SPALNE NAVADE

Kako nočne ptice ogrožajo svoje zdravje

Pri tistih, ki radi ponočujejo, je večje tveganje za nekatere bolezni.
 
Fotografija: Nočne ptice zjutraj ne le težko vstanejo, z dolgim bedenjem ogrožajo tudi svoje zdravje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Nočne ptice zjutraj ne le težko vstanejo, z dolgim bedenjem ogrožajo tudi svoje zdravje. FOTO: Thinkstock

Kdaj hodite spat? Zgodaj ali tedaj, ko se že skoraj prebuja nov dan? Če sodite med zadnje, je pri vas večje tveganje za prezgodnjo smrt, so ugotovili britanski znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, v katero so vključili 430.000 posameznikov, starih od 38 do 73 let. Z njo so dokazali, da je pri tako imenovanih nočnih pticah večje tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s posamezniki, ki se v posteljo podajo zgodaj in zjutraj vstajajo s soncem.

Ni nedolžno

»Gre za vpliv, ki ga ne bi smeli več zanemarjati,« je povedal soavtor študije Malcolm van Schantz z univerze v Surreyju. »Ljudje, ki veljajo za nočne ptice, s svojim spalnim ritmom resno ogrožajo zdravje,« se z njim strinja Kristen Knutson z univerze Northwestern, soavtorica omenjene študije.

Potek

Sodelujoči so najprej opredelili svoje spalne navade. Za definitivno jutranje osebe se je izreklo 27 odstotkov vprašanih, za bolj jutranji kot nočni tip 35 odstotkov, za bolj nočni kot jutranji tip 28 odstotkov in za izrazito nočne ptice devet odstotkov vseh sodelujočih. Pri tem so vsi navajali svojo težo, kadilske navade ter družbenoekonomski status.

Skrb vzbujajoči izsledki

Po končni primerjavi zbranih podatkov so snovalci raziskave zaključili, da je pri nočnih pticah za deset odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt kot pri posameznikih, ki zvečer k počitku ležejo zgodaj in zjutraj prav tako zgodaj vstajajo. Ob tem je bilo pri prvih večje tveganje za razvoj psihičnih motenj, za diabetes ter za težave z želodcem in dihalnimi organi. Poleg tega so bili prvi v večji meri podvrženi kajenju, uživanju alkohola ter jemanju nedovoljenih drog.

Zakaj je slabo

»Razlog za povečano tveganje za omenjene težave gre iskati v dejstvu, da je pri ljudeh, ki zvečer težko zaspijo in zjutraj dolgo spijo, notranja ura neusklajena z okoljem,« je povedala Knutsonova. »To izzove psihološki stres, kar vodi v napačen ritem prehranjevanja, premalo vadbe, pomanjkanje spanja in ob dolgem bedenju neredko tudi v pretiravanje z alkoholom in celo jemanje nedovoljenih drog.«

Zanimiv predlog

Kot še opozarjajo strokovnjaki, je notranjo uro težko spreminjati, zato pozivajo delodajalce k fleksibilnemu delavniku. »Zakaj bi morali vsi vstajati zgodaj in začenjati delo ob osmih, če nekateri večino dela lahko opravijo kasneje, v popoldanskem ali večernem času, ko drugi že spijo?« so med drugim zapisali v zaključku svojega znanstvenega dela.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije