ODVISNOST

Huda odvisnost slovenskih mladostnikov, igrice so bolezen

Petina slovenskih mladostnikov igra igre prek spleta vsak dan, pri desetini pa je opaziti znake zasvojenosti.
Fotografija: Pogosto in dolgotrajno igranje iger na spletu lahko vpliva na fizično zdravje in vedenje otrok in mladostnikov.
Odpri galerijo
Pogosto in dolgotrajno igranje iger na spletu lahko vpliva na fizično zdravje in vedenje otrok in mladostnikov.

Zasvojenosti, odvisnosti je vse več, pojavlja se v najrazličnejših oblikah. Odvisnost od zdravil, mamil, iger na srečo, alkohola, hrane in vse pogostejša zasvojenost z novimi tehnologijami je vse pogostejša tudi med mladimi, kar je še posebno skrb vzbujajoče.
Zdravniki obravnavajo vse več zasvojenosti.
Zdravniki obravnavajo vse več zasvojenosti.

Kot pravijo strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), sta med mladimi problematični tako zasvojenost z igrami na spletu kot povečana uporabe konoplje. Po podatkih mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2018) je približno petina slovenskih mladostnikov dejala, da igrajo igre na spletu vsak dan ali skoraj vsak dan.

Čezmerna in problematična uporaba digitalnih tehnologij lahko negativno vpliva na različna področja mladostnikovega življenja in zdravja, lahko se razvije v različne oblike zasvojenosti, med katerimi sta pogostejši zasvojenost z video/računalniškimi/spletnimi igrami in s spletnimi družabnimi mediji, pravijo strokovnjaki. Po podatkih približno desetina mladostnikov, starih 11, 13, 15 in 17 let, že kaže znake zasvojenosti! Med njimi je več fantov kot deklet.

Pogosto in dolgotrajno igranje iger na spletu lahko vpliva na fizično zdravje in vedenje otrok in mladostnikov. Pri njih so pogostejše bolečine v mišicah, to vpliva tudi na prehranjevalne navade in spanje, privede pa lahko tudi do psiholoških in čustvenih težav, ki se pri mladih kažejo v obliki slabše samopodobe, težav z ohranjanjem pozornosti, socialne anksioznosti.


Zasvojenost z igranjem iger na spletu v mladosti lahko nemalokrat pri polnoletni osebi hitro privede v še hujšo in pogubnejšo zasvojenost, kot je na primer z igrami na srečo prek spleta. Čeprav ni natančnega podatka, koliko ljudi pri nas je zasvojenih z igrami na srečo, so te precej razširjene. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v zahodnem svetu patoloških hazarderjev od 1 do 2 odstotka splošne populacije.

Kot je pred kratkim za Slovenske novice povedal psihiater Bernard Spazzapan, je zasvojenost z igrami na srečo huda bolezen, ki prizadene poleg pacienta tudi njegovo družino, saj dolgovi, ki jih nekdo ustvari, močno prizadenejo odnose v družini.


V Centru za bolezni odvisnosti v Novi Gorici trenutno zdravijo približno 100 pacientov, ki prihajajo iz vse Slovenije. Posledice zasvojenosti so poleg dolgov še razdrte družine, včasih tudi sodni postopki zaradi nezakonitega pridobivanja denarja; nekateri zaradi občutka brezizhodnosti položijo roko nase. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije