IDEALNO

Hrana, ki omili predmenstrualni sindrom

Na seznamu ni samo čokolada.
Fotografija: V tistih dneh so dobrodošle banane, rozine in temna čokolada. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V tistih dneh so dobrodošle banane, rozine in temna čokolada. FOTO: Thinkstock

Dnevi pred menstruacijo so čas, ko se razpoloženje hitro spreminja, izrazitejša je občutljivost na bolečine, prisotni sta zoprna napihnjenost in velika želja po slaščicah ter slanih prigrizkih. A prav ti so tisti, ki simptome predmenstrualnega sindroma še okrepijo. Zato je tedaj, ko vas kar zanese k hladilniku, pametno poseči po takih živilih, ki prinesejo olajšanje in malo tolažbe, hkrati pa ublažijo tako krče kot napihnjenost in nihanje razpoloženja.

Kaj torej izbrati?

Na prvem mestu sveže sadje in zelenjavo. Jabolka, hruške, ananas in banane. Vitamin B6, ki se nahaja zlasti v bananah, uravnava količino sladkorja v krvi in tako omili nihanje razpoloženja. To je pogosto posledica hitrega porasta in nato upada krvnega sladkorja. Poleg tega je v njih prisoten kalij, ki uravnava količino tekočine v telesu in s tem omili napihnjenost. Vitamin B6 se nahaja tudi v piščančjem mesu, ribah, jetrih, jajcih, orehih, korenju, zato so ti več kot dobrodošli v tistih dneh.

Tako kot spodaj našteta živila, ki si jih lahko privoščite kot samostojen prigrizek ali v kombinacijah.

Rozine

Rozine so polne antioksidantov, vlaknin ter mineralov, kot so kalcij, kalij, fosfor in železo. Prav zadnjega telo med menstruacijo potrebuje več kot običajno. Sladke jagode so torej veliko boljša izbira kot pecivo in keksi.

Suhe fige

Suhe ali sveže, fige so zdravju zelo prijazne, saj vsebujejo veliko vitaminov in fitonutrientov, poleg tega pozitivno vplivajo na razpoloženje v tistih dneh.

Orehi

Bogati so z beljakovinami in zdravimi, omega tri maščobami. Te so v veliki meri zaslužne za blažje simptome pred menstrualnega sindroma.

Temna čokolada

Eden od krivcev za izrazit predmenstrualni sindrom je pomanjkanje magnezija v organizmu. In dobra novica: poleg zelene zelenjave ga veliko vsebuje temna čokolada. Seveda z njo ni treba pretiravati, a kakšen košček bo še kako pripomogel k boljšemu počutju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije