UPOŠTEVAJTE JIH

Deset pomembnih pravil hujšanja

Če bi radi izgubili deset kilogramov ali več, si zadajte realne cilje in bodite potrpežljivi.
Fotografija: Na hujšanje glejte kot na dolgo potovanje, ne kot na kratek izlet. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Na hujšanje glejte kot na dolgo potovanje, ne kot na kratek izlet. FOTO: Thinkstock

Hujšanje je dolgotrajen proces, in če bi radi izgubili deset kilogramov ali več, hitre diete nikakor niso na mestu. »V tem primeru je treba spremeniti način razmišljanja in življenjski slog, saj vse to vpliva na telesno težo,« opozarja Devon Golem iz didaktičnega programa hujšanja na univerzi New Mexico. Kot osnovo za uspeh niza deset pravil, ki bi jih morali upoštevati.

Pripravite se na dolgo potovanje

Za tolikšno izgube teže je potreben čas in kilogrami morda, čeprav boste upoštevali vsa pravila vadbe in prehranjevanja, ne bodo izginjali tako hitro, kot bi si želeli. Zato je pomembno, da se miselno pripravite na proces in nanj gledate kot na dolgo potovanje ter ne kot na kratek izlet.

Na prvo mesto postavite kakovosten spanec

Študije so pokazale, da spanec, ki je krajši od sedem ur na noč, spodbuja potrebo po prenajedanju. Iz prehrane lahko izločite sladkor, alkohol in ogljikove hidrate, a če vsako noč ne boste spali dovolj, bo imelo telo večjo potrebo po dodatni energiji iz kaloričnih živil, ki se jim boste zato le težko upirali.

Pozabite na čudežne diete

Da bi uspešno shujšali in ohranili doseženo težo, je treba usvojiti zdrave prehranske in življenjske navade na sploh. Stroge diete delujejo le na kratek rok, ko jih opustite, se namreč kilogrami povrnejo.

Spremembe uvajajte postopoma

Ne odpovejte se vsemu naenkrat. Najbolje je spremembe v prehrani uvajati postopoma. Tako se boste izognili frustraciji ob upoštevanju diete.

Zastavite si osebne cilje

Lepo je stopiti na tehtnico in videti, da kaže pet kilogramov manj, še boljši pa je občutek, ko znova oblečete ozke hlače, ki so vam bile leta pretesne. A to so splošni cilji, ob njih pa si zastavite tudi svoje: brez zadihanosti se bom povzpela pet nadstropij više, imela bom več energije in podobno. Prav ti cilji vam bodo pomagali premagati malodušje tedaj, ko se vam bo zdelo, da vse počnete prav, učinkov pa ni.

V prehrano umestite zdrave zamenjave za nezdrava živila

Krompirjev čips nadomestite z zelenjavnim, slaščice s sadjem, prigrizke z zelenjavo. Pijte več vode in jejte več manjših obrokov. Tako boste izboljšali prebavo, okrepili odpornost, hitreje hujšali in se on tem počutili bolje.

Izbirajte polnovredna živila

Enostavne ogljikove hidrate nadomestite s sestavljenimi. V prehrano vključite več celih žit, polnovrednih izdelkov in vlaknin. Tako boste siti dlje, vaša prebava bo boljša, hkrati boste zmanjšali tveganje za bolezni srca.

Jejte rastlinske beljakovine

Z beljakovinami ni bogato le meso. Te se nahajajo tudi v stročnicah, lupinastih plodovih in drugih živilih rastlinskega izvora, ki nasitijo, spodbujajo tvorjenje mišične mase ter ob tem telesu zagotavljajo pomembne vlaknine.

Omejite zalogaje

Pri izgubljanju kilogramov ni pomembno le, kaj jeste, temveč tudi, koliko hrane zaužijete. Prehranski strokovnjaki se strinjajo, da je pomembno omejiti zalogaje in voditi dnevnik prehrane, zlasti pa pozornost nameniti sestavi živil. Včasih je v kosmičih, ki jih zajtrkujete, več kalorij, kot bi pričakovali.

Dovolite si grešiti

Vsak si mora kdaj privoščiti kaj, kar ne sodi v koncept njegove diete. Če imate slab dan, pojejte rezino pice ali košček torte. Brez slabe vesti in pretiranega odrekanja naslednji dan. Ko bo napočil, preprosto nadaljujte običajni način prehranjevanja, ki ste ga v prid doseganju cilja izbrali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije