KRALJICE SEZONE

Češnje za boljši spanec in vitkejšo postavo

Okusne so, poleg tega pa še zdravilne.
Fotografija: Češnje varujejo srce in ohranjajo mladost. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Češnje varujejo srce in ohranjajo mladost. FOTO: Thinkstock

Med zobanjem češenj najbrž ne razmišljate o tem, kako zdrave so. Kje vse nam lahko pomagajo?

Varujejo pred sladkorno boleznijo

Imajo nizek glikemični indeks, komaj 22. Glikemični indeks grozdja je denimo 46, sliv pa 39. Prav zato ne povzročajo hitrega porasta in nato padca krvnega sladkorja ter tako varujejo pred sladkorno boleznijo.

Izboljšujejo spanec

Če zvečer nikakor ne morete zaspati si, preden se zavijete med odeje, privoščite kozarec češnjevega soka ali skodelico češenj. So naravni vir melatonina, hormona, ki uravnava spalni ritem in pripomore k boljšemu spancu. Enak učinek imajo tudi višnje.

Varujejo pred debelostjo

Študije, izvedene s pomočjo laboratorijskih podgan, so pokazale, da z maščobami bogata hrana ni povzročala povečanje telesne mase pri živalih, če so jim so znanstveniki v prehrano vključili češnje.

Manjšajo verjetnost srčne kapi

Češnje vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov, ki preprečujejo nalaganja slabega holesterola v ožilju, nižajo krvni tlak, varujejo pred vnetji in tako pozitivno vplivajo na srce. 

Blažijo bolečine

Ekipa strokovnjakov z univerze Michigan je leta 2001 dokazala, da antociani (antioksidanti) v češnjah delujejo protibolečinsko, pri čemer naj bi imela ena skodelica češenj enak učinek kot 1,4 grama aspirina. Zlasti zaviralno vplivajo na bolečine v mišicah ne glede na to, ali so te posledica utrujenosti ali vnetij.

Ohranjajo mladost

Že omenjeni antioksidanti v češnjah skrbijo tudi za lepo in mladostno kožo, saj v organizmu preprečujejo vnetne procese. Na prej omenjeni univerzi so namreč dokazali tudi, da je že zgolj s kozarcem soka teh plodov na dan mogoče upočasniti staranje kože.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije