JESENSKI ZAKLAD

Buča nahrani tudi lase in kožo

Buče upravičeno veljajo za superživilo, dobrodošle pa niso le na jedilniku, temveč tudi v kozmetiki.
Fotografija: Buče so dobrodošle tako v prehrani, kot v kozmetiki. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Buče so dobrodošle tako v prehrani, kot v kozmetiki. FOTO: Thinkstock

Jesen je čas za buče. Bogate so s številnimi vitamini (omenimo le vitamin C ter betakaroten), minerali, vlakninami in antioksidanti. Z njimi je zato pametno kar najpogosteje obogatiti jesenske jedilnike ter jih uporabiti tudi v kozmetiki. Dobrodošle so v obliki luščil za telo in mask za nego kože obraza ter las. In kar je pri tem najboljše: idealne so za vse vrste polti in las.

Buča za nego kože

Zaradi bogastva antioksidantov buče zavirajo staranje polti ter ji zagotavljajo zdrav sijaj. V njih prisoten cink pospešuje obnovo celic, odstranjuje nečistoče s površine kože, zaradi alfa hidroksi kisline pa meso buč polt izdatno navlaži.

Maska iz buče: Najbolje je zmešati dve žlici pireja iz kuhane buče s polovico žlice mleka in medu. Masko s krožnimi gibi nanesite na obraz in dekolte ter jo po petih minutah odstranite s toplo vodo. Maske bo najbolj vesela suha in razdražena koža.

Luščilo iz buče: Luščilo iz buče je idealno za čiščenje in mehčanje polti. Polovici skodelice bučnega pireja dodajte enako količino sladkorja in malo morske soli. Luščilo s krožnimi gibi nanesite na telo, izpustite le obraz. Zmasirajte telo in ga splaknite s toplo vodo.

Buča za nego las


Maski za nego las: V bučah prisoten betakaroten spodbuja obnovo celic las in lasišča ter zagotavlja njihovo zdravje. Prav tako je z bučami mogoče odpraviti prhljaj ter lasem zagotoviti dodaten lesk. Zmešajte malo bučnega pireja z enako količino jogurta, dodajte nekaj kapljic kokosovega ali ter žlico medu. Zmes nanesite na vlažne lase in jih po desetih minutah sperite ter umijte kot običajno.

Še ena maska, ki nahrani suhe lase: zmešajte eno žlico kokosovega olja, 100 mililitrov piva in skodelico bučnega pireja. Sestavine nanesite po vsej dolžini las, počakajte 15 minut in jih nato sperite s šamponom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije