BLAGODEJNO

Blagodejni učinki listov oljk

Zdravju prijazni niso le plodovi oljk in olivno olje.
Fotografija: Ne le plodovi in olje iz njih, zdravju prijazni so tudi oljčni listi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne le plodovi in olje iz njih, zdravju prijazni so tudi oljčni listi. FOTO: Thinkstock

Olive so zdrave, prav tako zdravju prijazno je olivno olje. Tega se večina dobro zaveda. Nekoliko manj znano pa je, da je zdravilno tudi listje teh dreves. Ena ključnih, zdravju prijaznih snovi, ki je v njih zastopana, se imenuje oleuropein. Ta se ponaša s protibakterijsko, protivirusno in protiglivično močjo. Poleg tega vsebujejo listki oliv več antioksidantov kot zeleni čaj in kar do štiridesetkrat več teh snovi kot hladno stisnjeno olivno olje. Ob tem so v njih zastopani selen, krom, železo, cink, vitamin C, beta karoten ter pisana paleta aminokislin.
V namen zdravljenja je primeren ekstrakt iz listov oljke, iz njih pa je mogoče pripraviti tudi čaj.

Za štiri skodelice čaja potrebujete

Od osem do deset žlic suhih ali svežih oljčnih listov in liter vode. Nekoliko zdrobljene liste stresite v hladno vodo in pustite, da zavre. Na zmernem ognju v pokriti posodi kuhajte pet minut, nato pa os pet do deset minut ohlajajte in na koncu precedite. Čaj pijte večkrat na dan.

Zakaj je dober?

Preprečuje osteoporozo

Že omenjeni oleuropein spodbuja rast, razvoj ter obnovo celic, ki so zaslužne za zdravje kosti in ohranjanje primerne kostne mase ter tako varujejo pred osteoporozo in pomaga pri blaženju njenih posledic.

Varujejo sklepe

Raziskave so potrdile, da oljčni listi pozitivno vplivajo na zdravje sklepov. Pri bolnikih z osteoartritisom sta se ob rednem uživanju tinkture iz njih zmanjšala bolečina in vnetje, pri bolnikih z revmatoidnim artritisom pa so se omilili simptomi vnetja.

Zdravi bakterijske in virusne okužbe

Mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, so pred oleuropeinom nemočni, saj ta snov zavira njihovo množenje in tako oljčni listki pripomorejo k zaščiti pred boleznimi, ki jih povzročajo, hkrati pa pospešujejo okrevanje ob okužbah z njimi.

Preprečuje staranje

Prosti radikali so eni glavnih krivcev za prezgodnje staranje ter številne kronične bolezni, antioksidanti in fenoli iz listov oliv pa varujejo pred njimi in ščitijo pred njihovim negativnim vplivom na lepoto in zdravje.

Niža krvni tlak

Študije so dokazale, da snovi iz listov oliv, zlasti pa oleuropein, izboljšujejo krvni pretok, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov ter znižujejo krvni tlak. 

Varuje pred slabim holesterolom

Sestavine iz oljčnih listov nižajo raven slabega, LDL-holesterola ter zvišujejo raven dobrega, HDL. Številne snovi v listkih oljke preprečujejo nalaganje slabega holesterola v krvnih žilah ter tako varujejo zdravje srca in ožilja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije