UŽITKI

Štiri poti do orgazma

Številne poti vodijo do orgazma, če pa ga sami težko doživite, spoznajte načine, ki vam bodo do njega pomagali.
Fotografija: Dober seks se začne v glavi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dober seks se začne v glavi. FOTO: Thinkstock

Leta 2015 so pri Cosmopolitanu opravili raziskavo, ki je vključevala 2.300 žensk, starih od 18 do 40 let in v kateri je le 57 odstotkov sodelujočih povedalo, da orgazem doživijo med skoraj vsakim spolnim odnosom. 27 odstotkov vprašanih je priznalo, da vrhunec zaigrajo, saj vedo, da ga ne bo, in bi rade vse skupaj čim prej končale.

Res je, da popolne enačbe, ki bi bila v pomoč pri doseganju spolnega vrhunca, ni, obstajajo pa dejavniki, ki verjetnost zanj povečajo.

»Običajno je odsotnost orgazma posledica preskromne stimulacije klitorisa, stresa in napetosti, slabe samopodobe in nizke samozavesti,« je za povedal seksolog Ian Kerner in ob tem nanizal štiri dobrodošle nasvete, kako povečati možnost, da ga boste med intimnim aktom pogosteje doživljali tudi sami.

Namignite na več stimulacije klitorisa

Večino pripadnic nežnejšega spola sama penetracija ne pripelje do vrhunca. Le 15 odstotkov tistih, ki so sodelovale v prej študiji, je povedalo, da je zanje vaginalna stimulacija dovolj, 20 odstotkov vprašanih je razkrilo, da je zanje zmagovita kombinacija vaginalne in klitoralne stimulacije, 12 odstotkov, da je ključ do orgazma oralni seks, devet odstotkov žensk pa je zatrdilo, da jih do vrhunca najlažje pripelje partner z ročno stimulacijo intime.

Kaj na to pravi Kerner?

»Dejstvo je, da se večina žensk med predigro ne vzburi dovolj, zato priporočam daljši ter predvsem uvod z veliko stimulacije ščegetavčka.«

Z njim se strinja strokovnjakinja za žensko spolnost Debra Herbenick z inštituta Kinsey, ki pojasnjuje, da je klitoris prekrit z več kot 8.000 živčnimi končiči, prav zato je stimulacija tega dela telesa ključna za doseganje ženskega spolnega viška.

Meditirajte v spalnici

Možgani so v seksualnem smislu velikokrat spregledani, a ti veljajo za močan spolni organ, ki je pri zadovoljujoči spolnosti prav tako pomemben, kot so genitalije.

»Veliko žensk se pred spolnim odnosom in med njim težko sprosti, s težavo odmisli stres in skrbi ter se zato ne more povsem prepustiti tistemu, kar počnejo v trenutkih, ko naj bi zgolj uživale,« je povedal Kerner, ki priporoča spoznavanje načinov za sproščanje, pomirjanje in relaksacijo. Da, tudi med rjuhami.

Sprostitvene in meditativne tehnike so pri tem v veliko pomoč. Res je, da jih ni mogoče usvojiti čez noč, a z malo vaje bodo pomagale misli preusmeriti na tisto, kar je trenutno pomembno. »Za začetek bodite pozorni na njegove dotike, na to, kako se nanje odziva telo, na to, kako se na vaše razvajanje odziva njegovo, na dihanje, poglede, občutke. Tako boste lažje pozabili na tisto, kar vas pesti in skrbi, in povečali boste možnost za orgazem,« svetuje spolni terapevt.

Zamotite se z igranjem vlog

Če vam meditacija kljub vsemu ne bo pomagala, poskušajte misli zamotiti drugače: z igranjem vlog.

»S tem, ko bosta postala drugi osebi in v seks vključila nekaj bolj porednih prijemov, boste osredotočeni na nekaj novega, drugačnega in misli vam ne bodo bežale na stvari, ki vas ovirajo na poti do vrhunca,« je prepričan Kerner. »Četudi niste pripravljeni na igranje vlog in pikantne začimbe, lahko pokukate izza meja poznanega. Z deljenjem fantazij ali branjem erotičnih del boste prav tako misli speljali na prijetne zadeve, ki bodo vodile do prav takega konca.«

Ne pozabite na komplimente

Še en način, kako spolno izkušnjo ponesti na novo raven, je dvig samozavesti. Prvi korak k temu so pohvale, ki jih namenite sami sebi. V publikaciji Socioaffective Neuroscience and Psychology leta 2016 objavljena študija je pokazala, da samozavestne pripadnice močnejšega spola pogosteje od tistih, ki se obremenjujejo s svojim telesom ter izvedbo, doživljajo vrhunce. Sprejmite torej sebe, vzljubite svoje telo, premagajte nizko samozavest in tudi na takšen način povečajte možnost za doživljanje vrhunca.

In še za konec: komunicirajte s partnerjem

Kot je prepričan Kerner, je pot do spolnega vrhunca tlakovana z odkrito in s sproščeno komunikacijo s partnerjem: »Z njim bi morali govoriti o vsem, kar je povezano z vašim doživljanjem spolnosti. O občutkih, mislih, strahovih, zadržkih, užitkih, morebitni bolečini, o tem, kaj vam je všeč in česa ne marate. Skratka o vaših željah in pričakovanjih. Ne pričakujte, da bo sam dognal, kateri prijemi so za vas zmagoviti in kateri ne. To mu morate povedati, pokazati ali namigniti sami. Odkrita komunikacija je namreč prvi in najpomembnejši korak do zadovoljujočega razmerja, do odličnega seksa in tudi do orgazma.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije