ZDRAVJE IN SPOLNOST

Seks ni ne sprint ne maraton

Znanstveniki v zadnjem času seks priporočajo kot odlično telovadbo, ki ima mnoge blagodati za zdravje: manjša tveganje za bolezni srca, daljša življenje pa še gube gladi.
Fotografija: FOTO: GETTY
Odpri galerijo
FOTO: GETTY

Najpomembnejši del partnerskega odnosa je – seks. Pa je res? Mnogi pari se sprašujejo, kolikokrat naj bi seksali in tudi kako bi posteljne aktivnosti začinili. Zaradi tega so pod pritiskom, kar je povsem nepotrebno, se strinjajo seksologi. Seks je res pomemben del partnerskega odnosa, pravijo, a le toliko, kot sami želite: pomembno se je povezati, drugemu izkazati ljubezen, a vse to je mogoče pokazati na različne načine.
Ljudje smo spolna bitja, torej spolnost potrebujemo. Ta ni le del odnosa, temveč dodaten izraz ljubezni, naklonjenosti, pripadnosti. Koliko je kdo potrebuje, je odvisno od posameznika. Nekateri imajo močno spolno slo in menijo, da morajo veliko seksati, da bi bil odnos uspešen. Drugi so zadovoljni z občasnim spolnim odnosom, če so naklonjenosti in intimnosti deležni tudi drugače. Najpomembnejše je, poudarjajo seksologi, da si partnerja želita isto. V vseh odnosih so potrebni kompromisi, a je te težko sklepati, če si vi ves čas želite spolnosti, vaš partner pa le občasno. A nekako velja, da je dobra spolnost 10 odstotkov odnosa.

FOTO: GETTY
FOTO: GETTY

V povprečju 5,4 minute

In koliko časa naj bi seks trajal? Slišati je marsikaj, od manj kot minute do večurnih seans. Odgovor je poiskal psiholog dr. Brendan Zietsch z univerze v Queenslandu, ki je velik del kariere posvetil raziskovanju trajanja spolnega odnosa heteroseksualnih parov oziroma trajanje od penetracije do ejakulacije. Za potrebe njegove raziskave je 500 parov z različnih koncev sveta v spalnico postavilo štoparico in štiri tedne merilo trajanje spolnega odnosa. Rezultati so bili zelo različni, od le 33 sekund do 44 minut, povprečen čas pa je bil 5,4 minute, kar je verjetno manj, kot ste mislili.
Na trajanje ni vplivalo to, kje so živeli sodelujoči, je pa starost, saj je v skladu s pričakovanji pri mladih seks trajal dlje. Kakor koli: prenehajte se ukvarjati s tem, kako dolgo traja vaša posteljna aktivnost in ali je to normalno, seks ni sprint in niti ne maraton, trajanje ni nujno povezano s kakovostjo. A če bi radi podaljšali svojo ljubezensko seanso, se posvetite nepenetracijskim metodam, torej predigri, ki naj vključuje nežnost in ročno stimulacijo. Menjate lahko tudi položaje in ritem ljubljenja, s čimer odložite orgazem.

Za kap je verjetnost majhna

Sicer seks ni le odličen način za povezovanje s partnerjem, je tudi odlična kardiovaja. Če vam tek pretirano ne diši, se lahko dodobra prepotite v spalnici. Raziskave so pokazale, da ženske med spolnim odnosom pokurijo okoli tri kilokalorije na minuto, med enim spolnim odnosom pa jih lahko pokurimo tudi do 200. Pa naj še kdo reče, da seks ni za hujšanje! Kot vsaka druga aerobna vaja tudi ta aktivnost pomaga krepiti srce, nižati krvni tlak in tveganje za diabetes tipa 2. Verjetnost, da bo nekdo vmes doživel infarkt, je majhna, dolgoročno lahko zdravo spolno življenje celo niža tveganje za srčno kap. Študija, s katero so 16 let spremljali spolno aktivnost moških srednjih let, je pokazala, da so tisti, ki so bili posteljno aktivni dvakrat na teden ali večkrat, imeli precej nižje tveganje za infarkt v primerjavi s tistimi, ki so to počeli enkrat na mesec ali manj.
Seks spodbuja sproščanje endorfina, ki blaži stres in izboljšuje razpoloženje ter krepi občutek sreče. Vse, kar vas sprošča in blaži občutke tesnobe, koristi srčno-žilnemu zdravju. Ne le, da se počutite bolje, ker je telo sproščeno, tudi spite boljše. Po neki avstralski raziskavi kar 64 odstotkov ljudi bolje spi po orgazmu. Ker se sprošča hormon oksitocin, smo bolj osredotočeni in pozorni, saj ta hormon regulira normalno kognitivno vedenje in funkcije. Tudi zdravje je boljše, kdor redno seksa, ima za 20 odstotkov več celic, ki se borijo proti okužbam.

Na recept

A ginekologi z drugega konca sveta zdravnike pozivajo, naj začno ženskam, ki se spopadajo s spolno disfunkcijo, predpisovati vibratorje. Ženskam, ki le težko doživijo orgazem (takih je v ZDA okoli 4,7 odstotka), bi morali ponuditi rešitev, saj gre vendarle za zdravstveno stanje, so prepričani.
Doseganje orgazma je za nekatere težko iz psiholoških vzrokov, pri drugih je krivo zdravstveno stanje (zmanjšan dotok krvi v klitoris, denimo), pri katerem lahko pomaga vibrator. A čeprav so vibratorji skorajda zdravstveni pripomoček, ki ponuja bolj intenzivno stimulacijo, je z njimi še vedno povezana stigma, ponekod so celo prepovedani. Ne smejo jih imeti v Alabami, Misisipiju ali Georgii, v enem kraju vas lahko celo zaprejo, če ga kupite. V Teksasu jih lahko imate največ šest. Za primerjavo: število kosov orožja ni omejeno.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije