BREZ DVOMA

Osem dokazov, da ste v razmerju sebični

Sebičnost ni lepa lastnost, zato zanjo v razmerju ni prostora, a morda se sploh ne zavedate, da ste vi tisti, ki v odnosu prevečkrat gledate le nase.
Fotografija: Izsiljevanje in kaznovanje z molkom sta taktiki, ki se ju v zvezi pogosto poslužujejo sebičneži. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Izsiljevanje in kaznovanje z molkom sta taktiki, ki se ju v zvezi pogosto poslužujejo sebičneži. FOTO: Thinkstock

Nihče si ne želi razmerja s sebičnim partnerjem. Prav to je lastnost, ki neredko pripelje do razpada zveze. Nič ni narobe, če se v odnosu znate postaviti zase in gledate tudi na svoje želje ter potrebe. Ključno pri tem je, da to dopuščate tudi partnerju. Če ni tako, ste v resnici vi tisti, ki je v razmerju egoist, o čemer priča naslednje.

Pričakujete, da vas bo partner vedno poslušal, vi pa ne njega

Imeti nekoga, s katerim je mogoče deliti skrbi, težave, dileme in veselje, je nedvomno želja vsakega, ki je v intimni zvezi. Občutek biti razumljen in upoštevan je tisti, ki zagotavlja visoko stopnjo intimnosti ter varnosti, zato od partnerja pričakujete, da vas bo poslušal, in prav je tako. A tudi vi morate poslušati njega. Zehanje tedaj, ko končno pride do besede, ali celo prekinjanje njegovega toka besed s povsem neumestnimi pripombami kaže na sebičnost in v zvezi vodi v osamljenost.

Namesto da bi se o težavah pogovorili, partnerja kaznujete z molkom

Egoistično in sebično je, kadar jezo na partnerja izražate z molkom in s tihimi dnevi ali celo tedni. S tem namreč ne rešite težav, temveč v partnerju zbujate stres, ga ponižujete in mu brez besed sporočate, da ste sebični.

Sprejemate samo svoje stališče in menite, da je edino pravo

Meja med nestrinjanjem in sebičnostjo je res tanka. A če vedno za vsako ceno vztrajate pri svojem ter niste pripravljeni na zadeve pogledati z druge plati ter si priznati, da nihče nima vedno prav, potem ste nedvomno sebični, svoje potrebe vselej postavljate na prvo mesto, se obnašate superiorno ter zato nikakor niste dober partner.

Partnerju očitate, da je sebičen

Ljudje težko sprejemamo negativne lastnosti, ki jih imamo sami, kar pogosto pomeni, da jih očitamo partnerju, čeprav jih v resnici ne premore. Če vi trdite, da je vaš dragi sebičen, sam pa ne ve, od kod ti očitki, najbrž velja, da ste taki sami, le da si tega nočete na glas priznati.

Jezni ste, kadar partner načrtuje brez vas

Nobenega razloga ni, da bi vas njegovi načrti, povezani s hobiji in prostim časom, spravljali v slabo voljo. Vsak potrebuje tudi čas zase in vzbujanje krivde zato, ker on v petek zvečer počne nekaj brez vas, ni znak ljubezni, temveč sebičnosti.

Pretirano kritični ste do partnerjevih prijateljev in družine

Zato se z njimi nočete družiti, nanje gledate zviška in jih glasno kritizirate. Vse to lahko v zvezi hitro pripelje do tega, da vi odločate, s kom se bo on družil in s kom ne, to pa nikakor niso temelji dobre zveze.

Vseeno vam je za partnerjeve želje ter potrebe

Eden od namenov romantične zveze je osrečiti partnerja. Kar pomeni, da se vzajemno zavedata želja in potreb drug drugega in jih vsaj poskušata upoštevati ter izpolniti. Če tisto, kar si partner želi in pričakuje, vztrajno ignorirate in vedno vsiljujete le svojo voljo, ste egoist in na sočloveka ne gledate kot na sebi enakega.

Kadar ni po vaše, grozite s koncem zveze

Izsiljevanje je ena od taktik, ki se je poslužujejo sebičneži. Ljudje, ki ne razumejo, da sta partnerja enakovredni osebi z enako pravico odločanja. Če tedaj, ko partner vztraja pri svojem, takoj iz rokava povlečete karto razhoda, ste egoist tudi sami. Dejstvo je, da ne more biti vedno po vaše in ne vedno po njegovo. Treba je znati poiskati kompromis, torej najboljšo možnost za oba. Tega pa sebični niso sposobni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije