ZANIMIVO

Orgazmi v spanju: kaj jih spodbudi in kdo jih doživlja najpogosteje

Spolni vrhunci v spanju so dejstvo in zadrega ob njih je povsem odveč.
 
Fotografija: Orgazmi med spanjem so nekaj povsem normalnega. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Orgazmi med spanjem so nekaj povsem normalnega. FOTO: Thinkstock

Morda se sliši neverjetno, a v resnici osebe, ki orgazme doživljajo v spanju, niso redke. Za moške je znano, da imajo tako imenovane mokre sanje, vendar lahko tudi ženske doživljajo orgazme, in to tako močne, da jih ti prebudijo iz spanja. Do njih pride v fazi spanja REM, ko je telo paralizirano, možgani pa ostajajo aktivni. Tu je nekaj zanimivih dejstev o tem pojavu.
Tudi one
Glede na rezultate raziskave Kinseyjevega inštituta nočne orgazme od pubertete do dopolnitve 50 let okusi večina žensk ne glede na to, ali so samske ali v zvezi. V raziskavi, ki je vključevala več kot 11.000 moških in žensk in je trajala 25 let so strokovnjaki dokazali, da jih doživlja 70 odstotkov žensk.

Pogosteje pri spolno nedejavnih moških

Tako imenovane mokre sanje so pri močnejšem spolu pogostejše med puberteto in v adolescenci, torej preden fant začne redno masturbirati in imeti spolne odnose. Jih pa lahko doživijo tudi starejši moški, zlasti če so dolgo prikrajšani za spolne radosti.

Nekateri ljudje lažje doživijo orgazem med spanjem kot med budnostjo

Obstajajo ženske, ki med spolnim odnosom orgazma ne doživijo, med spanjem pa. Strokovnjaki to utemeljujejo z dejstvom, da ženske za doseganje vrhunca potrebujejo psihično in fizično sproščenost. Med spanjem so takšne in drugačne motnje izključene, zato lažje in hitreje doživljajo spolne vrhunce.

Moški v eni noči doživijo več erekcij, ne pa vedno tudi izliva

Moškim v eni noči penis večkrat nabrekne, a to ne pomeni nujno, da erekcija vodi v orgazem.

Ni veliko raziskav o orgazmih med spanjem

Vse so opravljene na majhnih vzorcih. Razlog za to je preprost: spolni vrhunci med nočnim počitkom so zelo nepredvidljivi.

Orgazmi med spanjem so praviloma posledica vzburljivih sanj

Znanstveniki domnevajo, da med erotičnimi sanjami v erektilna tkiva pride več krvi, kar povzroči vzburjenje in morda tudi orgazem. Na žalost se večina teh sanj zjutraj ne spomni.

Nekateri spalni položaji povečujejo možnost za sanjanje o seksu in za spalne orgazme

Raziskava iz leta 2012, objavljena v reviji Dreaming, je pokazala, da je spanje na trebuhu povezano z intenzivnejšimi spolnimi sanjami, penis in klitoris sta namreč v tesnem stiku s posteljo, ob čemer lažje pride do vzburjenja.

Orgazmi med spanjem so povsem normalni

Zaradi njih nikoli ne bi smeli imeti občutka krivde ne glede na to, s kom vrhunec v sanjah doživite. Sanje so simbolične in ne pomenijo, da želite spati z bivšim partnerjem, s sodelavcem ali z natakarjem iz lokala, v katerega redno zahajate.

Ni jih mogoče spodbuditi

Orgazmi v spanju so spontani, ni jih namreč mogoče načrtovati. Lahko sicer zvečer razmišljate o seksu, zaspite na trebuhu ali ob glasbi, ki spodbuja vaše poredne misli, a v resnici ni načina, s katerim bi zagotovo doživeli nočni orgazem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije