IZ LETA V LETO

Najboljše spolne poze za vsako starost

Za kakovostno spolno življenje ne glede na starost se seksu predajajte v pravem položaju.
Fotografija: Za vsako starost obstaja prava seksi poza. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Za vsako starost obstaja prava seksi poza. FOTO: Thinkstock

Leta nedvomno vplivajo na intimno življenje. Telo s staranjem postaja vse manj gibčno, pojavljajo se bolečine v mišicah, sklepih in kosteh, kar vpliva tudi na dogajanje v spalnici. A namesto da vas mine volja do seksa, se mu predajajte v položaju, ki je najboljši za vašo starost.

Trideseta leta

Približno 25 odstotkov žensk med nosečnostjo občuti bolečine na področju medenice, pri nekje osmih odstotkih pripadnic nežnejšega spola so te prisotne še dve leti po porodu, je pokazala britanska študija. Kar pomeni, da se številne ženske v tej starosti med spolnim odnosom soočajo z bolečinami. Da bi se jim izognile, je zanje najboljša poza po pasje. »Medenica je med njo v nevtralnem položaju in nanjo se ne vrši toliko pritiska, kot kadar ležite na hrbtu,« menijo seksologi in dodajajo, da je za ženske po porodu najprimernejša poza žlička, saj tako lahko ona uravnava globino ter hitrost penetracije, hkrati so pritiski na medenični predel med njo blagi in zato bolečina manj verjetna.

Štirideseta leta

S prvimi bolečinami, ki so posledica išiasa in se pojavijo v spodnjem delu hrbta, kolkih ter se širijo v noge, se posamezniki soočajo v poznih tridesetih oziroma zgodnjih štiridesetih letih, kažejo podatki ameriške akademije ortopedske kirurgije. Najboljše poze v tem primeru so zato žlička, po pasje pa tudi obrnjena kavbojka in likalnik. Pri obrnjeni kavbojki, ko ona sedi na njem in mu kaže hrbet, je sicer potrebna previdnost, da med pregrobimi gibi ne bi izzvala bolečine pri partnerju. 
V pozi likalnik ona leži na trebuhu, rahlo pokrči kolena in nekoliko dvigne boke tako, da je zadnjica v zraku. Pod prsi lahko položi blazino, on vstopa od zadaj. V tej pozi je hrbtenica v takem položaju, v katerem je možnost bolečine najmanjša.

Petdeseta leta

To je obdobje, ko večina žensk vstopi v menopavzo, kar pomeni, da količina estrogena v njihovem telesu upade, zato je spolni odnos večkrat boleč, za kar je krivo vaginalno tkivo, ki se težje navlaži. Prav tako je pogosto prisotno popuščanje medeničnih mišic, spuščanje mehurja, kar med spolnim odnosom lahko izzove bolečine. Dobra ideja v tej starosti je seks v sedečem položaju: ona sedi njemu v naročju, ljubimca sta z obrazoma obrnjena eden proti drugemu. Tudi v tem položaju je ona tista, ki nadzoruje hitrost in globino penetracije ter se tako zavaruje pred bolečinami. Še en priporočljiv položaj: ona leži na hrbtu, si pod boke namesti blazino, tako da je zadnjica nekoliko dvignjena, kar olajša penetracijo. To je položaj, v katerem se manj pritiska vrši na kosti in sklepe ter je tako tveganje za preobremenjenost in bolečino najnižja.

Šestdeseta leta

Približno tretjino ženske in moške populacije v tem obdobju prizadene osteoartritis, kronične bolečine, ki so posledica starostne obrabe hrustanca v sklepih. »Če ste med njimi tudi sami, pozabite na poze, kot sta kavbojka in položaj po pasje, saj med njima zlahka pride do usodnih poškodb,« pojasnjuje fizioterapevtka Lynn Berman iz New Yorka. »Svoje paciente spodbujam k seksu stoje. Tedaj pritisk na sklepe manjši, poleg tega se v teh položajih krepijo kosti. Stojte tako, da ste s hrbtom obrnjeni proti partnerju, naslonite se na steno ali omaro in naj on v tem položaju penetrira od zadaj. Če vas pestijo bolečine v hrbtu, je za vas najboljša misijonarska poza, med katero lahko z blazino podložite spodnji del hrbta in tako ublažite pritiske na hrbtenico.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije