ODNOSI

Lahko starejša ženska obdrži mlajšega moškega?

Vse več je razmerij, v katerih je ona starejša od njega, o takšnih parih pa kroži tudi nemalo neresnic.
Fotografija: Pri snovanju uspešne zveze pomembnejšo vlogo kot starost igrajo podobni interesi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Pri snovanju uspešne zveze pomembnejšo vlogo kot starost igrajo podobni interesi. FOTO: Thinkstock

Več znanstvenih dokazov priča, da so spolne potrebe moških najizrazitejše v času adolescence, nato pa z leti počasi slabijo. Pri ženskah je zadeva malo drugačna. One so na višku spolne moči med 27. in 45. letom. Mnogi so zato prepričani, da je prav ta razlika tista, ki vse pogosteje vodi v intimna razmerja med starejšimi ženskami in mlajšimi moškimi. Pa je to resnica?

Naraščanje

Čeprav so takšne zveze znane od nekdaj, jih je v zadnjih letih občutno več. Po podatkih, zbranih s pomočjo omenjenega popisa, je bila povprečna starostna razlika med moškim in žensko v 60. letih prejšnjega stoletja pet let, v zadnjih letih pa ta znaša tudi 10 let ali več. V prid žensk.

Vzroki

Kot je povedala zakonska in družinska terapevtka iz kalifornijskega Long Beacha Tina B. Tessina je prvi razlog za vse več takšnih razmerij, da so mlajši moški fleksibilnejši in večkrat za zabavo kot starejši. Za moške so starejše ženske privlačnejše od njihovih vrstnic, saj dobro vedo, kaj si želijo, so življenjsko izpolnjene in poslovno uveljavljene. Pri tem je terapevtka izpostavila nekaj ključnih razlogov:
  • Z ozaveščenostjo o zdravem življenjskem slogu in z napredkom kozmetične industrije ter medicine so tudi ne najmlajše ženske z leti videti vse bolje.
  • Mnoge so ločene in ob sebi želijo novega partnerja, ne razmišljajo pa o snovanju družine.
  • Moški imajo starejše ženske raje, ker se z njimi lahko pogovarjajo o resnih življenjskih temah, kar je posledica življenjskih izkušenj in višje samozavesti.
  • Finančno so neodvisne in poslovno uveljavljene.
  • Premorejo več spolnih izkušenj in so bolj odprte, kar zadeva spolnost.

Podobnost je pomembnejša od starosti

Čeprav je splošno uveljavljeno prepričanje, da moški ob sebi želijo mlajše ženske polnih bokov, čvrstih dojk in bujnih las, saj ti nakazujejo plodnost, Michael R. Cunningham, psiholog z univerze Louisville trdi, da smo ljudje izjemno prilagodljiva vrsta in našega obnašanja še zdaleč ne krojijo zgolj biološki dejavniki, temveč tudi življenjski interesi. Z njim se strinja Kathryn Elliott, psihologinja z univerze Louisiana, ki meni, da veliko ljudi postane žrtev zunanje in notranje kritike in so se zato pripravljeni prilagoditi klišejem, ki pa na koncu vodijo v nezadovoljstvo. Povprečna tamkajšnja ženska naj bi tehtala 60 kilogramov, imela nekaj let starejšega moža in tri otroke. Vse, kar od tega koncepta odstopa, je v širši in ožji družbi deležno obsojanja. Sama je prepričana, da leta pri snovanju uspešne zveze ne igrajo ključne vloge, pomembno je, da sta partnerja na isti valovni dolžini: »Za uspešno zvezo je treba izbrati partnerja, ki ima podobne interese in potrebe, ne pa nekoga, ki sodi v družbeno primeren starostni okvir. Največ zvez razpade zaradi neujemanja v življenjskih pogledih ter različnih pričakovanj, ne pa zaradi starostne razlike.«

Rušenje mitov

Susan Winter in Felicia Brings, avtorici dela Starejša ženska in mlajši moški, nove priložnosti za ljubezen in romantiko sta svoje delo zasnovali na pogovorih z več kot 200 moškimi in ženskami ter njihovimi izkušnjami v razmerju, kjer je starostna razlika med partnerjema velika in so one starejše od njega. 
Z njihovo pomočjo sta razbili nekaj najpogostejših mitov o takšni zvezi.
  • Prvi mit: zapustil te bo zaradi mlajše ženske. Winterjeva trdi, da se to ni zgodilo niti eni ženski, s katero je govorila. Zgodilo pa se je, da je on hotel otroka in je odnos zato razpadel.
  • Drugi mit: vedno ona zapelje mlajšega. V domala vseh zvezah, ki sta jih avtorice vzeli pod drobnogled, je moški storil prvi korak.
  • Tretji mit: takšna zveza ne more obstati. Winterjeva je povedala, da je bila najdaljša zveza med sodelujočimi pari dolga 25 let, v povprečju pa so trajale 13 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije