SLABŠI UČINEK

Dejavniki, ki zmanjšujejo učinek kontracepcijskih tabletk

Ni vseeno, kako, kdaj in v kombinaciji s čim jih uživate.
Fotografija: V določenih pogojih se učinkovitost hormonske zaščite znatno zmanjša. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V določenih pogojih se učinkovitost hormonske zaščite znatno zmanjša. FOTO: Thinkstock

Kontracepcijske tabletke so ena najpogosteje uporabljenih metod za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Njihova učinkovitost znaša 99,7 odstotka, obstajajo pa situacije, v katerih se ta znatno zmanjša. Poglejte šest takih, v katerih se tveganje za zanositev, četudi jih jemljete, poveča.

Pozabili ste vzeti tabletko ali ste prepozno začeli z novim zavojčkom

Najpogostejši vzrok za slabšo neučinkovitost tovrstne kontracepcije je neredno jemanje. Natančneje: če nanjo pozabite, se možnost za zanositev znatno poveča. Zlasti če pozabite na katero od prvih sedmih tabletk iz novega zavoja.
 
Kot pojasnjujejo ginekologi, se tedaj, ko tabletko pozabite vzeti na sredini ciklusa, tveganje za zanositev ne bo znatno povečala, bo pa pozabljena tabletka imela večji negativni vpliv, če boste nanjo pozabili v prvih sedmih dneh. Tedaj se namreč lahko spremeni cikel ovulacije in tudi redno jemanje naslednjih tabletk ne bo povsem izničilo škode. Če torej pozabite na tabletko, jo vzemite takoj, ko se spomnite, in glede na to, da je njihovo delovanje zmanjšano, dokler ne porabite celega zavojčka, med spolnim odnosom uporabljajte tudi mehansko zaščito.

Imate vnetje črevesja ali drugo bolezen prebavnega sistema

Kronične ali akutne črevesne bolezni ovirajo pravilno absorpcijo aktivnih sestavin, ki jih vsebujejo omenjene tabletke. Katero koli stanje, ki vpliva na sposobnost absorbiranja hormonov ali na hitrost presnove, torej tudi diareja ali bruhanje, lahko zmanjša učinkovitost tabletk. Če vas pestijo omenjene prebavne težave, četudi akutne, se obnašajte tako, kot bi pozabili vzeti tabletko in v času bolezni uporabljajte dodatno zaščito pred nosečnostjo.

Uporabljate določena zdravila

Določena zdravila, ki so namenjena zdravljenju epilepsije, vplivajo na jetrne encime, kar pomeni, da pospešujejo razgradnjo hormonov v jetrih.  S tem zmanjšujejo učinkovitost vseh oblik hormonske kontracepcije, tudi obližev in hormonskih materničnih vložkov. Prav tako lahko njihovo učinkovitost zmanjšujejo nekatera zdravila za zdravljenje migrene. Če jih uživate, o tem obvestite svojega ginekologa, ki vam bo po potrebi svetoval drugačno obliko kontracepcije.

Tabletk ne vzamete vsak dan ob istem času

Časovni zamik od treh do štirih ur ne bo povzročil težav, če vaše tabletke vključujejo kombinacijo hormonov, ki zaradi delovanja preprečijo zanositev. Če pa vaša kontracepcija vsebuje samo progestagene, torej tabletke ne vsebujejo estrogenov​, bodite natančni. Zdravila so predpisana ženskam, ki ne smejo uživati estrogenov. Delujejo tako, da na materničnem vratu tvorijo sluz, ki ovira dostop sperme do maternice in preprečujejo dozorevanje jajčec. Ker pa je za njihov učinek zaslužna samo ena vrsta hormonov, lahko že majhna nepravilnost v jemanju tabletk zmanjša njihovo učinkovitost. Če z njo zamudite, si pomagajte tudi z drugo zaščito.

Jemljete določene antibiotike

Večina antibiotikov, ki so namenjeni zdravljenju okužb zgornjih dihalnih poti, okužb sečil in okužb v ustni votlini, ne vpliva na kontracepcijo. Nekateri, sicer redkeje uporabljeni, denimo rifampicin in rifabutin, ki se pripisujejo za zdravljenje meningitisa in tuberkuloze, pa lahko zmanjšajo njihovo učinkovitost. Če ste torej podvrženi dolgotrajni terapiji z njimi, obvestite ginekologa, ki vam bo svetoval drugačno zaščito.

Uživate pripravke iz šentjanževke

Šentjanževka in pripravki iz nje se najpogosteje uporabljajo za blaženje psihičnih težav, kot sta depresija in tesnoba. A ta rastlina lahko pospešuje razgradnjo estrogena in tako zmanjša učinkovitost oralne kontracepcije. Če jih uživate, se ji je bolje izogniti ali skupaj s tabletkami uporabljati tudi drugo zaščito.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije