STE MED NJIMI?

Če verjamete ali ne, alergija na seks obstaja

Tudi spolnost je lahko kriva za burni odziv imunskega sistema; alergijsko reakcijo je težko prepoznati, saj mnogi simptomi spadajo med normalne pojave med seksom.
Fotografija: Težko dihanje, srbečica in izpuščaj so simptomi alergije na seks. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Težko dihanje, srbečica in izpuščaj so simptomi alergije na seks. FOTO: Getty Images

Težko dihanje, srbečica in izpuščaj so le eni od simptomov alergije na seks. Kot druge vrste alergijskih reakcij tudi alergija na seks nastane, ko nekaj iz okolice izzove imunski sistem, ki neobičajno reagira. Alergijsko reakcijo med spolnostjo je težko prepoznati in diagnosticirati, saj se nekateri simptomi, kot so denimo težko dihanje, hitrejši utrip srca in povečano znojenje, uvrščajo med normalne pojave med spolnim aktom. A če jo zanemarimo, se lahko alergija na seks sčasoma poslabša, pravijo seksologi, ki med simptome poleg že omenjenih uvrščajo še pekoč občutek v vagini, otekline, stiskanje v prsnem košu, tudi izgubo zavesti, drisko in bruhanje. A ker vse te lahko povzročajo številni dejavniki, so seksologi sestavili seznam specifičnih kazalnikov, na katere bi morali biti pozorni.

Najpogostejši alergen je sperma. Znanstveniki še niso gotovi, ali ženske reagirajo na spermo na splošno ali spermo določenega moškega. Protein v semenski tekočini aktivira alergijsko reakcijo, običajno bolečino in pekoč občutek. Da bi se ognile alergijski reakciji, bi morale ženske, preobčutljive za spermo (takih je od 20.000 do 40.000), uporabljati kondom. Težava je, kadar bi par rad imel otroka: v tem primeru je priporočljivo postopno izpostavljanje alergenu ali umetna oploditev.

Marsikdo je alergičen na lateks. FOTO: Getty Images
Marsikdo je alergičen na lateks. FOTO: Getty Images

Se po orgazmu počutite bolne? V redkih primerih lahko moški odreagira na lastno spermo. Simptomi so podobni gripi – izcedek iz nosu, srbeče oči, bolečine v grlu in mišicah, glavobol in izčrpanost – in se pojavijo takoj po ejakulaciji.

Okoli tri milijone Američanov je alergičnih na lateks, iz katerega so kondomi in drugi spolni pripomočki. Vaginalne iritacije, pekoč občutek in srbečica so najpogostejši simptomi alergije na lateks. Mnogo žensk kaže simptome preobčutljivosti tudi za druga kontracepcijska sredstva, denimo na barvo kontracepcijskih tablet.

Včasih alergijske reakcije pravzaprav ni sprožil sam odnos, temveč nekaj, kar ste popili, pojedli ali nanesli na telo čez dan, denimo kombinacija kreme in telesnih izločkov. V nekaterih primerih sta bolečina in nelagodje fizični odgovor na psihološko izkušnjo, denimo pomanjkanje zaupanja v partnerja. Posledica je lahko izpuščaj. Imunski sistem dela vse, da bi opozoril, da nekaj ni v redu – ne glede na to, ali gre za telesno ali psihološko motnjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije