RIBE

Zamrznjene so vedno na voljo

Ni jih čez sveže ribe, a če si jih ne moremo privoščiti, še ne pomeni, da se jim moramo povsem odpovedati: rešitev so zamrznjene.
Fotografija: Če jih odtaljujemo v vodi, naj bodo v neprepustno zaprti vrečki. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Če jih odtaljujemo v vodi, naj bodo v neprepustno zaprti vrečki. FOTO: Guliver/Getty Images

Ljubitelji rib najraje segajo po svežih, ki so seveda najboljše. V idealnih okoliščinah bi zjutraj počakali ribiče, ki priplujejo z nočnega ribolova, in kar od njih kupili ribe po izbiri.

Odtaljene pred uporabo dobro popivnamo in posušimo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odtaljene pred uporabo dobro popivnamo in posušimo. FOTO: Guliver/Getty Images

Na dopustu ob morju si ponekod to še danes lahko privoščimo, sicer pa smo odvisni od ribarnic, kjer prodajajo sveže ribe, in trgovin, ki vse leto ponujajo tudi zamrznjene. Te so včasih preprosto edina izbira, če jih hočemo jesti.

Prednost zamrznjenih rib je v tem, da jih zamrznejo zelo kmalu potem, ko so ulovljene, pogosto že na ladji. Če pomislimo na dolgo transportno pot, ki jih naredijo od morja do naše ribarnice, je lahko to seveda bolje. Druga pozitivna plat je, da so nam zamrznjene vselej na voljo, v trgovini ali v domačem zamrzovalniku. Tako nam ni treba načrtovati, kdaj jih bomo pripravljali. Seveda še kako prav pridejo tistim, ki imajo do ribarnice predaleč, da bi si sveže ribe sploh lahko privoščili.

Če ni v bližini ribarnice, so zamrznjene ribe edina rešitev. FOTO: Guliver/Getty Images
Če ni v bližini ribarnice, so zamrznjene ribe edina rešitev. FOTO: Guliver/Getty Images

Vendar je pri kupovanju in uživanju zamrznjenih rib potrebna previdnost. Zlasti je pomembno, kako jih odmrznemo. Še najbolje se izkažejo majhne ribe, sardele, ki z zamrzovanjem ne izgubijo svežine in prožnosti, najhitreje pa bodo tudi odmrznjene.

Odmrzujemo v hladilniku, čas taljenja je odvisen od velikosti. Na splošno je potrebnih od šest do osem ur na pol kilograma. Na sobni temperaturi bo ta čas seveda bistveno krajši, vendar tvegamo razvoj bakterij. Mnogi postopek še pospešijo in ribe potopijo v hladno ali celo toplo vodo, a tega nikar ne počnite, če se vam mudi, ribe nepredušno zapremo v plastično vrečko in to potopimo v vodo.


Poleg nevarnosti razvoja bakterij ribe izgubijo značilno aromo, ki jim jo daje sol z minerali. Hitra in preprosta rešitev je tudi odmrzovanje v mikrovalovni pečici, vendar zahteva previdnost, saj se različno debeli deli ribe ne bodo enakomerno odtalili. Zato mikrovalovko uporabimo res v skrajni sili. Odmrznjene ribe porabimo čim prej, najbolje še isti dan, seveda jih ne smemo zopet zamrzniti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije