RECEPT

V Grčiji bo Jure kuhal s suhimi hruškami

Slovenijo bo na tekmovanju za mladega evropskega chefa zastopal 21-letni Jure Dretnik. Predstavljamo vam zmagovalni recept, ki ga je navdihnila črtica Prežihovega Voranca.
Fotografija: Jure Dretnik bo Slovenijo jeseni zastopal na tekmovanju v Grčiji. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Jure Dretnik bo Slovenijo jeseni zastopal na tekmovanju v Grčiji. FOTO: Osebni arhiv

Nedavno so v Mariboru izbirali, kdo bo zastopal slovenske barve na tekmovanju za mladega evropskega chefa (European Young Chef Award), ki bo oktobra v Grčiji. Med sedmimi mladimi, ki so prekrižali kuhalnice v prostorih Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, je žirijo najbolj očaral 21-letni Jure Dretnik, študent te šole. Doma je iz Slovenj Gradca, s Koroške pa prihaja tudi navdih za zmagovalno jed, ki jo je pripravil pod mentorstvom Mojce Polak. Drugo mesto je osvojil Miha Demšar, še en študent mariborske strokovne šole. Tretje mesto je žirija, ki jo je vodil dr. Janez Bogataj, podelila Klementini Košir, študentki višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

»Izhajal sem iz tradicionalnega recepta kvočevih oziroma kločevih nudlov. Kloce (kvoce), kot rečemo suhim hruškam, so vključene v razne sladice, naša največja posebnost pa so kločevi nudli. Že ime pove, kakšno je slastno polnilo v žepkih iz mehkejšega rezančevega testa. Ta jed je zabeljena z grumpi oziroma ocvirki ali postrežena s prelivom iz mešanega suhega sadja,« je ogrodje jedi orisal Jure Dretnik.

Osredotočen na zmagovalni krožnik, imenovan Mal'ca koroških koscev FOTO: Višja šola za gostinstvo In turizem Maribor
Osredotočen na zmagovalni krožnik, imenovan Mal'ca koroških koscev FOTO: Višja šola za gostinstvo In turizem Maribor


Dodal je, da so kločeve nudle »le redko kdaj jedli same. Običajno so otrokom zraven postregli kompot, odraslim pa kos mesa, po navadi slabši, torej cenejši kos. Odlično se obnesejo kot malica med košnjo, ko jih lahko postrežemo k skuti z bučnim oljem in kosu rženega kruha.«

To jed je mladenič, ki se je uril tudi pri izkušenem Janezu Bratovžu (Restavracija JB, Ljubljana) in se sukal za štedilnikom v italijanski restavraciji Da Vittorio (tri Michelinove zvezdice), povezal s pripovedjo Levi devžej. V tej črtici je koroški pisatelj opisal revščino sosedovih otrok, ki so skrivaj prihajali na obisk, da jim je mati žepe polnila s suhim sadjem. Starejši so v devžej (žep) dobili več suhega sadja in nekoč je mlajši od otrok, Nacej, pokazal še levi žep, rekoč: »Teta, tu je še en devžej.«

Mal'ca koroških koscev

»Odločil sem se, da zgodbo Lovra Kuharja oziroma Prežihovega Voranca vključim v svoj krožnik, ki sem ga poimenoval Mal'ca koroških koscev, v kateri klasični kločevi nudli predstavljajo levi devžej, torej žep,« je o jedi, ki bo Slovenijo predstavljala na jesenskem tekmovanju v Grčiji, povedal Dretnik.

Oktobra tako mladega Korošca v Grčiji čakata dva tekmovalna dneva. Prvi dan bo pripravil jed, ki je nastala po navdihu tradicionalnega recepta, drugi dan pa se bo osredotočil na modificirano obliko, za katero bo imel 150 minut časa. »Glede na to, da je bilo veliko dela in priprav že vloženih za predtekmovanje, naju zdaj z mentorico Mojco Polak čakajo le še minimalni popravki, nato sledijo intenzivne priprave,« je o načrtih pred Grčijo, kamor bo odnesel koroške suhe hruške, še povedal Dretnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije