OKUSI

Pospravljamo hladilnik

Spomladi telo očistimo strupov, ki so se nalagali pozimi, najraje s čim grenkim, pa tudi z zmernim postom.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Kuhanja sem se lotila z mislijo na pomladno utrujenost in brezvoljnost, kar je menda značilnost tega letnega časa, in zato ni treba, da bi me kaj skrbelo. Zaloge pozitivne energije, svetlobe, mineralov in vitaminov so pošle kakor tudi zaloge zimske zelenjave. Nič, treba bo potrpežljivo počakati na nov val zelenja in življenja, medtem pa se lahko znebim pajčevine po vseh kotih, naredim red po predalih in operem šipe na oknih, da ne bo videti, kot da je vsak dan siv in meglen.

V kuhinji se da pomagati k boljšemu počutju celo pri tako zahrbtni težavi, kot je spomladanska utrujenost. Vsako leto v tem času se spomnim na ajurvedo, indijsko medicino, ki ima veliko nasvetov za prehod iz zime v pomlad. Tako sem se lotila ponavljanja lanske snovi. Ajurveda priporoča, da se v tem času predvsem očistimo strupov, ki so se v hladnem obdobju leta neopazno nalagali v našem telesu, tako kot je prah legal na zgornje police knjižne omare. Zaradi toksinov smo utrujeni, težke noge vlečemo za seboj, že misel na akcijo je naporna, nad glavo visijo koprenasti oblaki zaskrbljenosti. Po ajurvedi je hrana zdravilo. Za razstrupljanje je treba v kuhinji uporabljati vsestransko začimbo kurkumo, topel in poživljajoč ingver, poper, koriander in cimet. Iz semen janeža in kumine kuhamo čaj ali jih dodamo kar med hrano. Zapovedan okus tega obdobja je trpko grenko, torej radič, motovilec, regrat, šparglji, mladi listi koprive. Za dobro čistilno akcijo je priporočljiv tudi zmeren post, na primer en dan v tednu samo zelenjavna juha.

Timijan poživlja, spodbuja imunski sistem, pomaga ponovno najti voljo ter pri živčni izčrpanosti in apatičnosti. FOTO: Guliver/Getty Images
Timijan poživlja, spodbuja imunski sistem, pomaga ponovno najti voljo ter pri živčni izčrpanosti in apatičnosti. FOTO: Guliver/Getty Images

S temi očmi sem opazovala svojo kuhinjo, ki naj bi bila spomladi nekakšna lekarna. Iz hladilnika sem potegnila nekaj vrečk z zelenjavo in se zamislila. Detox juha, torej, iz vsega, kar najdem v hladilniku. Pa še pospravljen bo, kar bo tudi prispevalo k boljšemu razpoloženju. Našla sem zguban gomolj rdeče pese, par uvelih korenčkov, nekaj lepih glavic brstičnega ohrovta, krompir, ki na srečo še ni začel kaliti, ingverjevo korenino imam vedno v hladilniku, zelišča so na vrtu. Vse je šlo v en lonec (po ajurvedi se v tem obdobju odsvetuje pretirana fizična aktivnost), sveža zelišča in česen pa sem dodala čisto na koncu, da je bila juha bolj detoksična. Ne morem je prehvaliti, res pa ni bila čisto po ajurvedi, ampak bolj po občutku. Brez težav bi jo jedla vsak teden, najbrž bi pomagalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije