MAJERIJA

Občutek domačnosti in razkošni okusi

Domača kuhinja z nadgradnjo: v Majeriji ponujajo pristno okolje brez nepotrebne navlake, najboljša vipavska vina in odlično hrano zanimivih kombinacij okusov.
Fotografija: Lojze Čop, Andrej Furlan, Vinska klet Vipava 1894, Roman Končar
Odpri galerijo
Lojze Čop, Andrej Furlan, Vinska klet Vipava 1894, Roman Končar

Ko človek že pomisli, da mu je usoda, ki ga spremlja med ustvarjanjem Kulinaričnih vandranj, več kot naklonjena z nizanjem najrazličnejših zanimivosti, trešči ob ljubko vasico, Slap po imenu, v neposredni bližini Vipave. In te vse spet dodobra preseneti, kar se zanimivosti tiče.

V njej namreč že stoletja stoji domačija, ki se ji je v obdobju grofov Lanthierijev reklo Majerija, ker je v njej prebival upravnik grofovskega posestva, ki so mu rekli majer, a je veliko več kot le to. Majerija je pravi, pravcati unikum v prenekaterem pogledu. Naj omenim čisto pravi podzemni hotel. Ja, prav ste prebrali. Zakonca Tomažič sta se namreč pred desetletji odločila, da bosta obnovila več stoletij staro domačijo in jo nadgradila s hotelom, ki sta ga umestila kar pod zeliščni vrt, ki se drži starodavne domačije. Podvig navdušuje radovedneže od blizu in daleč, ravno med našim obiskom je bil tam novinar, ki bo Majerijo v sliki in besedi predstavil v eni od najprestižnejših italijanskih revij in ki je tudi predsednik komisije, ki podeljuje posebna priznanja Republike Italije za tovrstne arhitekturne dosežke zunaj domačih meja – in Majerija je zelo blizu temu priznanju!

Matej Tomažič, mag. Ivan Princes, Roman Končar in člani zasedbe Ne joči, pevec!
Matej Tomažič, mag. Ivan Princes, Roman Končar in člani zasedbe Ne joči, pevec!

Hotel je, kot rečeno, pod zemljo, a se tega ob vstopu sploh ne zavedaš, saj je vse tako prefinjeno in genialno urejeno, da imaš občutek popolne naravnosti neokrnjene nadzemske svobode. Prečudovito. Kot tudi vse drugo, kar je mogoče videti in občutiti in predvsem okusiti na tej sanjavi, med vinske trse ujeti lokaciji. Matej, gostilničar, nam je pokazal vinsko klet, kjer nas je pričakalo drugo presenečenje: glasbeno-pevska zasedba nadobudnih mladcev, ki slišijo na posrečeno ime Ne joči, pevec!, godejo in pojo pa tako ubrano, da so z njimi tistega dne pele tudi vse buteljke, sicer zelo skrbno shranjene med stoletja starim zidovjem.

Župan Vipave mag. Ivan Princes nam je zaupal marsikaj zanimivega o svoji občini, mi pa smo si potem vse to ogledali in posneli. Niti tokrat ni manjkal Lojze Čop, mojster nad mojstri, ko je govor o kulinariki, ki je zanimive recepture v stvarnost zakuhal. Prijatelji vinarji so še rujno vince pridodali, da je bila mera polna, nato pa smo vse zmontirali v tokratno teve oddajo iz ciklusa Kulinarična vandranja, ki bo na sporedu v nedeljo, 27. maja 2018, ob 18.45 na TV 3. Prijazno vas vabim, da si jo ogledate. Vam nikakor ne bo žal!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije