PREHRANA

Nasvet za dolgo življenje je, da jemo po nordijsko ali sredozemsko

Oba načina prehranjevanja prispevata k dobremu zdravju oziroma pomagata preprečevati različne nenalezljive bolezni, tudi diabetes, bolezni srca in raka
Fotografija: Ne le hrana, tudi druženje za mizo je pomembno. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ne le hrana, tudi druženje za mizo je pomembno. FOTO: Thinkstock

Da je za dobro zdravje potrebna zdrava in uravnotežena prehrana, zdaj menda že vsi dobro vemo. Pred dnevi je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) poudarila zdravstvene koristi mediteranskega načina prehranjevanja pa tudi nordijskega, za katera je značilno le malo sladkarij, mlečnih izdelkov in rdečega ter predelanega mesa.
Sredozemski način prehranjevanja temelji na zelenjavi in sadju, ribah, oreških in oljčnem olju, nordijski vsebuje več jagodičevja in stročnic ter repično olje.

Oba prispevata k dobremu zdravju oziroma pomagata preprečevati različne nenalezljive bolezni, tudi diabetes, bolezni srca in celo raka, navaja SZO in še, da le 15 od 53 evropskih držav promovira sredozemski ali nordijski način prehranjevanja, ter vse preostale poziva, naj ju vendarle prevzamejo. Ne le zato, ker imata dokazano koristen vpliv na zdravje, pač pa tudi zaradi preprečevanja epidemije debelosti. Poleg tega bi države tudi prihranile, saj ne bi bilo potrebno zdravljenje zaradi debelosti in z njo povezanih bolezni.

Uživali naj bi veliko sveže zelenjave, ribe, oreške in stročnice ter čim manj sladkarij in predelanih mesnin. FOTO: Thinkstock
Uživali naj bi veliko sveže zelenjave, ribe, oreške in stročnice ter čim manj sladkarij in predelanih mesnin. FOTO: Thinkstock


Način prehranjevanja je glavni dejavnik tveganja nenalezljivih bolezni – denimo raka, bolezni srca (tudi kapi), kronične bolezni pljuč, diabetesa –, ki so vodilni vzrok smrti po svetu: zaradi njih vsako leto umre okoli 40 milijonov ljudi! Glavne štiri bolezni so povezane z debelostjo, ki jo pogosto povzroča slaba, nezdrava prehrana. Podatki kažejo, da je kar tretjina ljudi po svetu predebela! Tudi v Sloveniji se srečujemo s porastom čezmerne telesne mase in debelosti: delež čezmerno hranjenih in debelih otrok in mladostnikov se je v zadnjih tridesetih letih podvojil, bolj izrazito je povečanje pri fantih, delež prekomerno težkih dečkov se je povečal s 13,5 % na 18,8 %, delež debelih pa se je povečal z 2,8 % na 6,1 %. Čezmerna telesna masa in debelost sta naraščali tudi pri odraslih: podatki za leto 2012 kažejo, da ima v Sloveniji telesno maso večjo od priporočene 42 % žensk in 66,6 % moških, so še zapisali.

Ne le živila, pomembna sta tudi socialni in kulturni dejavnik sredozemskega načina prehranjevanja, predvsem skupni, torej družinski obedi, pa tudi popoldanski počitek, ki naj bi pozitivno vplivali na zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije