Ko januar postane veganuar

Veganski mesec sta si pred šestimi leti zamislila britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover, danes je vanj vključenih že 365.000 posameznikov, med njimi kakšnih 400 Slovencev.
Fotografija: Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 ustanovila gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary
Odpri galerijo
Britanska zakonca Jane Land in Matthew Glover sta leta 2014 ustanovila gibanje Veganuary. FOTO: Arhiv Gibanja Veganuary

Vegansko obarvano poimenovanje za prvi mesec v letu sta si 2014. izmislila Britanca Jane Land in Matthew Glover. Zakonca sta z idejo o januarju, ki sta ga preimenovala v veganuar (v originalu: Veganuary), začela razvijati v domači kuhinji, ker sta želela spodbuditi čim več ljudi, da poskusijo kuhati samo hrano rastlinskega izvora, pobudo o veganskem mesecu pa sta sprožila tudi zato, ker sta želela zmanjšali trpljenje živali.

»Prvo leto, januarja 2014, se je ideji pridružilo 3300 ljudi,« je za Okuse povedal Toni Vernelli, ki v gibanju Veganuary skrbi za stike z javnostmi.

Danes, šest let pozneje, je v gibanje vključenih »365.000 posameznikov s skorajda vsega sveta, razen iz Svazija, Severne Koreje in Vatikana. V Sloveniji imamo letos okoli 400 podpornikov, kar je približno toliko kot v preteklih letih.«
Gibanju Veganuar se je pridružilo veliko slavnih imen, ki jih Toni Vernelli našteje v tem vrstnem redu: ameriški igralec in producent Joaquin Phoenix, glasbenik in eden od beatlov Paul McCartney, irska filmska igralka Evanna Lynch, ameriška igralka Alicia Silverstone in legendarni kitarist Brian May, ki bil del slavne rockovske zasedbe Queen.

Pica slavne Pamele Anderson

Veganska pobuda ima spletno stran veganuary.com, na kateri ne manjka receptov. Letos so izdali elektronsko knjižico, v kateri so zbrali kup receptov, ki so jim jih posredovali slavni glasbeniki, komiki, igralci in druge prepoznavne osebnosti.
Med slavnimi recepti smo za vas izbrali dva, ki se nam zdita že na prvi pogled nezapletena in takšna, da bi ju z veseljem poskusili pripraviti doma.

Tu je recept za zloženko z jajčevci, kakršno pripravi britanski igralec Peter Egan, potem pa smo izbrali še testo za pico, ki jo je v letošnjo veganuarsko kuharsko knjigo slavnih prispevala ameriška igralka Pamela Anderson.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije