OKUSI

Jo poznate? Sladek in aromatičen sadež

Zreli sadeži so rumeni, mehki in lepo dišijo, ko jo razrežemo, jo moramo čim prej pojesti, ker se hitro pokvari; kupimo lahko tudi na koščke narezan suh sadež.
Fotografija: Po videzu, strukturi mesa in sočnosti spominja na melono. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Po videzu, strukturi mesa in sočnosti spominja na melono. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Kljub obilju domačega sadja se nam, zlasti pozimi, občasno zahoče kaj eksotičnega, nevsakdanjega. Ponudba južnega sadja je tako v trgovinah kot na tržnicah zelo velika, tako da bo dovolj priložnosti za eksperimentiranje in poskušanje novih okusov. Med bolj zanimive in okusne sadeže iz daljnih dežel, ki jih lahko kupimo, spada papaja, ki ni samo prijetnega okusa, temveč tudi zelo zdrava, saj je polna vitaminov in mineralov.
Po videzu, strukturi mesa in sočnosti spominja na melono. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Po videzu, strukturi mesa in sočnosti spominja na melono. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Papaja je drevo, ki raste v tropskih predelih sveta, največje pridelovalke so Mehika, Brazilija, Kostarika in Jamajka pa tudi Havaji in Florida. Njena domovina so tropski kraji Amerike, gojiti pa so jo začeli v Mehiki, od koder so jo španski osvajalci ponesli po svetu, ki jo tako pozna od 16. stoletja. Drevo lahko zraste več metrov visoko, vse leto rodi sladke sadeže podolgovate jajčaste oblike, ki rastejo v velikih grozdih, podobno kot na primer banane, veliki so od 15 do 45 centimetrov, težki do dva kilograma. Papajo bi lahko gojili tudi v loncu.
Po barvi lupine ocenimo zrelost plodov.
Po barvi lupine ocenimo zrelost plodov.

Barva sadeža, ki ga najdemo v trgovini, je rumenkasta ali zelena, odvisna od zrelosti, bolj je rumen, bolj je zrel. Tak sadež tudi lepo diši in se vda pod pritiskom, kar je seveda v trgovini docela neprimerno poskušati, saj s tem lahko sadež poškodujemo. Pri nakupu bodimo pozorni, ali je lep in nepoškodovan, sicer ga ne kupimo. Če izberemo zelen plod, ga lahko dozorimo doma ali ga kar takšnega uporabimo v kuhinji.
Plodovi rastejo v velikih grozdih.
Plodovi rastejo v velikih grozdih.

Zrela papaja je najboljša sveža, sadež preprosto prerežemo, olupimo in z žlico odstranimo črne peške, ki sicer so užitne, vendar po okusu za povprečnega evropskega jedca nesprejemljive. Ponekod jih uporabljajo kot začimbo. Narezan plod pojemo čim prej, saj se bo razkosan hitro pokvaril, prav tako je treba zelo zrelega pojesti v nekaj dneh.

Meso papaje je živo rumeno, oranžno ali rožnato, tako po barvi kot po strukturi in sočnosti spominja na melono, in prav tako jo tudi uživamo. Mimogrede, Krištof Kolumb je pisal, da so drevesne melone zelo priljubljene med domačini, saj živijo predvsem od njih.


Zadnja leta lahko pri nas v trgovinah in na tržnicah kupimo na koščke ali rezine narezano suho papajo, za 250-gramsko vrečko bo treba odšteti več kot dva evra, en sveži sadež v trgovini v trgovini, tudi spletni, pa stane okoli tri evre. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije