FESTIVAL

FOTO: V Murski Soboti dišalo po bujti repi

Na 9. festivalu bujte repe zmagale kmečke ženske s Tišine pred ekipo Vojašnice Murska Sobota in ekipo Slovenskih novic.
Fotografija: Udeleženci so se razšli po skupinskem fotografiranju. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Udeleženci so se razšli po skupinskem fotografiranju. FOTO: Oste Bakal

Na parkirišču hotela Diana v Murski Soboti je konec tedna potekal 9. festival bujte repe, ki je vključeval tudi tekmovanje v kuhanju te tradicionalne prekmurske jedi. Sodelovalo je 12 ekip iz različnih društev, organizacij, turističnih podjetij in političnih strank, tam so bili ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, državna sekretarka Olga Belec in soboški župan Aleksander Jevšek. Festival bujte repe je ena od večjih pomurskih kulinaričnih prireditev v jesensko-zimskem času, s katero si organizatorji prizadevajo za promocijo te jedi. »Želeli smo predvsem ustvariti praznik prekmurske kulinarike, saj poleg bujte repe danes ponujamo še svinjsko pečenko, krvavice in druge jedi, ki spadajo v čas kolin, kakršni sta tudi pečena svinjska kri in ocvirki,« je dejala Olga Belec, lastnica hotela Diana, in dodala, da želijo s prireditvijo prispevati k oživitvi mestnega središča.

Strokovna komisija, letos sta jo sestavljala vrhunska kuharja Zdenka Tompa in Branko Časar, je budno spremljala kuhanje, na koncu pa ocenila tudi okus in vonj jedi.

Vsaka od sodelujočih ekip je morala skuhati 20 porcij te specialitete, v kateri so poleg repe še svinjsko meso, prosena kaša in začimbe. »Začeli smo z zunanjim delom ocenjevanja, v katerem ocenimo potek dela, pri tem gledamo predvsem na higieno in čistočo delovnega mesta. V drugem delu smo ocenjevali vzorce gotove jedi, pri čemer smo ocenjevali videz, gostoto, barvo, pravilno kuhanost vseh sestavin ter ustrezno začinjenost,« je razložila predsednica ocenjevale komisije Zdenka Tompa.

Ko je komisija svoje delo opravila, so ugotovili, da je letos najboljšo bujto repo skuhala ekipa Društva žena in deklet občine Tišina – Sončnica, za katero sta kuhali Mimica Sedonja in Ivanka Kovač. Na drugo mesto se je uvrstila Vojašnica Murska Sobota (Kristjan Pintarič in Tomislav Balažic), odlično 3. mesto pa je osvojila ekipa Slovenskih novic (Franc Horvat in Bojan Gjergjek). Preostale ekipe so se morale zadovoljiti s četrtim mestom. Prvim trem so seveda podelili lepe nagrade, preostali pa so prejeli priznanja. Letos so uvedli novost, ekipe so namreč lahko zadržale vso bujto repo, ki so jo skuhale, le za komisijo so morale predati po en vzorec, doslej pa je bilo treba večino jedi odstopiti organizatorju.

Poleg prekmurske gibanice in bograča spada bujta repa med najbolj prepoznavne prekmurske kulinarične dobrote in njej v čast se vsako leto odvija ta festival. Bujta repa je zlasti v jesensko-zimskem času bolj ali manj stalnica kmečkega jedilnika, tudi v številnih prekmurskih gostilnah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije