DOBRE MAŠČOBE

Avokado škodljiv za srčne bolnike

Tudi dobre maščobe so kdaj slabe ...
Fotografija: Avokado sam po sebi ni škodljiv. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Avokado sam po sebi ni škodljiv. FOTO: Shutterstock

Raziskovalna študija na univerzi Cambridge je pokazala, da so ljudje, ki imajo visoko vsebnost dobrih maščob lahko bolj nagnjeni h koronarni srčni bolezni. Vzrok je lahko redka genska motnja, ki doleti enega na 1700 ljudi. 
Da avokado sam po sebi ni škodljiv in da ima veliko vitaminov, biološko pomembnih (esencialnih) elementov in koristnih maščob, so dejstva, ki so nam jih potrdili pri Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

A dobri oziroma zdravi in zaželeni holesterol (HDL-C), ki ga vsebuje avokado, je lahko tudi škodljiv. »Genske mutacije seveda lahko povzročijo, da ima posameznik zaradi sprememb v metabolnih procesih drugačne potrebe po hranilih, in nekatere sicer nenevarne snovi v živilih lahko postanejo škodljive. To velja tudi širše, npr. pri intolerancah in alergijah, kjer sicer hranljiva živila za nekoga postanejo neprimerna,« nam je pojasnil prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Odkritja so tako pomembna za ljudi, ki trpijo za gensko boleznijo, saj bi lahko sledilo odkritje novih zdravil, ki bi pospešila predelavo dobrih maščob in s tem zmanjšalo možnost za srčne infarkte. Pravst je sicer prepričan, da se ne glede na omenjeno raziskavo avokadu načeloma ni treba izogibati, saj ga nutricionisti zaradi hranil in zelo ugodne maščobno-kislinske sestave uvrščajo med zelo koristna živila.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije