ROK UPORABNOSTI

Kako dolgo je dobro mleto meso

Mleto meso je na moč uporabno živilo, vendar ima, tudi zamrznjeno, rok uporabnosti.
Fotografija: Tudi zamrznjeno mleto meso ima rok uporabnosti.  FOTO: Vovashevchuk, Getty Images
Odpri galerijo
Tudi zamrznjeno mleto meso ima rok uporabnosti.  FOTO: Vovashevchuk, Getty Images

Mleto meso je vedno dobro imeti na zalogi. Kadar ga kupite, ga pospravite v hladilnik, kadar si ga priskrbite večje količine, ga zamrznete. Pri tem se zastavlja vprašanje, kako dolgo ga je varno hraniti v hladilniku in kako dolgo v zamrzovalni skrinji.

Nekaj odgovorov

Sveže mleto meso lahko v hladilniku počaka največ dva dni. Najbolje ga je postaviti na spodnjo polico, kjer je temperatura najnižja. Vanj ga položite v embalaži, v katero so vam ga zavili v mesnici. Da sokovi iz njega ne bi prišli v stik z drugo hrano, ga pospravite v dodatno vrečko.

Kuhano mleto meso v omaki ali pripravljeno drugače lahko v hladilniku počaka od tri do štiri dni. Ob daljši hrambi se lahko v njem razvijejo bakterije. Če menite, da ga v tem roku ne boste porabili, tako kuhanega ali surovega shranite v zamrzovalnik.

Pri tem je treba vedeti, da tudi mleto meso v zamrzovalniku nima neomejenega roka uporabnosti, saj sčasoma izgubi vlažnost, s tem se spremenita kakovost in okus. Surovo mleto meso v zamrzovalniku lahko hranite od tri do štiri mesece, že pripravljeno pa od dva do tri. Rok je krajši, ker med kuhanjem oziroma pripravo izgubi nekaj vlažnosti.

Primerna embalaža

Pomembno je tudi, kako meso shranite: priporočljivo ga je iz originalne embalaže prestaviti v vrečko za zamrzovanje in to tesno zapreti. Nanjo napišite, kdaj ste ga spravili v skrinjo, da boste natančno vedeli, kdaj ga morate porabiti.

Že pripravljeno meso je najbolje hraniti v plastičnih posodicah, ki se tesno zaprejo, da do njega ne more priti zrak.

Če meso dobi sivo barvo ali spremeni vonj, je najbrž pokvarjeno in ga ne uživajte. Prav tako tudi ne, če se na njem pojavijo kristalčki. To namreč pomeni, da je izgubilo vlažnost in s tem prvotno teksturo ter okus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije