V & O

Zvezdanina modrost: Preglej vajino premoženje

To bo tudi odlična priložnost, da se spoprimeš s strahovi, z odvisnostjo, s svojimi iluzijami.
Fotografija: Zvezdana Mlakar. 
Odpri galerijo
Zvezdana Mlakar. 

Draga Zvezdana!

Sem mama dvojčkoma, stara sta tri leta. Moj mož je 40 let starejši od mene, pa že jaz nisem mlada rodila. On jih ima 80. Dolgo sva se trudila, da bi zanosila. Ne seksava že skoraj 10 let, zanosila sem umetno. No, v 20 letih sva kakšnih petkrat počela tiste stvari. Pravzaprav mi seks ne manjka, sem otopela, predvsem pa imam z otroki toliko dela, da se mi meša. Vedela sem, v kaj grem, ko sem ga srečala. Za sabo imam kruto življenje, z njim sem našla mir. Ko sem bila stara 30 let, se mi je to zdelo najbolj pomembno. Z njim sem bila preskrbljena, čeprav je bil prej že trikrat poročen, imel je že odrasle otroke. Malo se mi je zdelo čudno, ker ni bil z njimi ne vem kako povezan. Zdaj je bolan, dementen, ljubosumen in skriva denar pred mano. Ne skrbim samo za dvojčka, ampak tudi zanj. Ker nisem v službi, sem popolnoma odvisna od njega. Dobesedno, davi me in jaz se bojim. Ne smem ven, ko gremo ven z otroki, kriči in dela cirkus. Mesece si nisem kupila niti nogavic. Zdravniki pravijo, da je to obnašanje normalno, njega pa ne spravim v banko, da stvari urediva. Sram me je. Sem visoko izobražena izgubljena zenska. Kaj naj, kaj naj?

Nives


Draga Nives,

kaj si pa ti naredila s svojim življenjem? No, ne bova jamrali. Če si res visoko izobražena, potem si študirala humanistiko, ali kaj? Ekonomije zagotovo ne. Predvsem pa se ti je moralo v življenju res dogajati grdo in zlo, da si pograbila prvo priložnost in se ji popolnoma predala. Ne vem, kaj te je gnalo v razmerje s toliko starejšim moškim, sploh pa brez pravega seksa in ljubezni. Pri tvojih 30? Nočem moralizirati, ampak toliko let živeti brez seksa, ko si tako mlad, se mi res ne zdi najboljša izbira. To se mora nekje poznati. Mogoče je tu izvor tvoje nesamozavesti in predaje. Ne v seksu, v odpovedovanju. Lahko je bil tvoj mož pri 60 duševno izjemno čil, lahko si ga občudovala, dajal ti je varnost in mir. A dejstvo, da je zdaj popolnoma odpovedal, je neizogibno. To si verjetno pričakovala. Mislim, da je zdaj zadnji čas, da se postaviš na noge in se začneš resno in odgovorno obnašati, tudi zaradi otrok. Če si bila do zdaj dobra do njega in do vseh drugih, je zdaj čas, da postaneš dobra do sebe. Bog ti je dal to dobroto, da jo živiš sama, ne da jo deliš drugim. To ni tvoja naloga. Zaradi te zmede se je okoli dobrote napletel tisti znani rek – dobrota je sirota. Pogosto mislimo, da če smo dobri do drugih, se nam bo to vrnilo v obliki njihove dobrote. Pa se nam ne. To je vsa resnica. Če smo dobri do sebe, znamo izbrati, s kom delimo dobroto. Tvoj stari, onemogli mož očitno ni znal poskrbeti pravi čas zate in za svoje potomce. Tudi on se ni zavedal, kaj vse se nam lahko zgodi v zrelih letih. Niti takrat ga ni skrbelo, ko si bila rosno mlada. Njemu je verjetno odgovarjalo, da nič ne delaš, ga čakaš doma, pohajkujeta, se zabavata. Zaskrbelo ga ni niti takrat, ko si zanosila. Ker ga očitno ni nikoli v življenju za nič skrbelo. Razen zase. Ni težava to, da je trikrat ločen, ampak to, da ni skrbel za svoje otroke. Ali veš, da če ni uredil papirjev, boš morala deliti njegovo premoženje z vsemi njegovimi prejšnjimi petimi otroki. Kar je prav. Kar pa je seveda zelo problematično zate, ker nisi v službi in si popolnoma odvisna od njegovih dohodkov. Ali sploh veš, kje vse ima bančne račune, kakšno je njegovo premoženje?

Nič jamranja sem rekla, ali ne? Sploh ne vem, kaj naj ti napišem. Najraje bi te pošteno nadrla. Nekaj so poštenost, iskrenost, naivnost, nekaj pa čista neumnost. Ni opravičila zanjo. Ni! In čisto vseeno je, ali si v njem iskala očeta in on v tebi potrdilo, da je kerlc, vseeno je, če imaš migrene, ker ne seksaš ze 30 let, in vseeno je, če ima tvoj mož še zdaj, ko niti ne ve več, kdo je, še vedno popolno oblast nad tabo, vseeno je, kaj bo z vama, če sem do skrajnosti groba. Ni pa vseeno, kako bosta živela vajina otroka. Odločno in pokončno uredi svoj uradni status moževe skrbnice in dostop do njegovih financ ter poskrbi, da mu bo dobro. Poskrbi zanj, kot se za človeka spodobi. Preglej vajino premoženje in si nalij čistega vina. Poišči si službo, ne izbiraj, ker pri teh letih nimaš te možnosti. Ne glede na izobrazbo, imaš dve roki. Dokler ju imaš, delaj! Poskrbi za otroke, vrtec, načrtuj si življenje tako, da ti bo lažje. Delaj na sebi, nehaj se smiliti sama sebi, kupi si nogavice. Ne vem, ali imaš možnost, res ti priporočam, da si poiščeš pomoč. Dobrega psihoterapevta, v vsakem primeru ga boš potrebovala, saj boš morala biti pripravljena na potek moževe bolezni, ko bo napredovala. To bo tudi odlična priložnost, da se spoprimeš s strahovi, z odvisnostjo, s svojimi iluzijami.
Oprosti, če sem ostra. Zdi se mi, da potrebuješ nekoga, ki te bo porinil čez rob. Ne boj se, življenje kljub vsemu ni samo boj. Zdaj je zadnji čas, da si urediš življenje. Da si postaviš temelje, čaka te še najmanj 15 intenzivnih let, ko boš vzgajala dvojčka. Zanju moraš biti dovolj močna, odločna in ljubeča. Če se boš bala življenja, jima boš predala strah in tudi njiju ne čaka nič lepega. Če nič drugega, si zadnjih 20 let preživela v vati, živela si neko pravljico, ki si si jo želela. Naj je bila še tako po tvojem okusu – če izpustimo dejstvo, da si se zaradi strahu odpovedala pravi odrasli ljubezni – se sooči s tem, da je prišel čas, ko si mogoče dovolj močna, da se postaviš na lastne noge. Verjemi, zmoreš. Verjemi, znaš. Verjemi in zaupaj življenju!
 


Suzy. 
Suzy. 


»Preberite več v Suzy, naši novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na narocnine@delo.si oziroma pokličite na brezplačno številko 080 11 99.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije