PROSTOVOLJSTVO

Zdravili z dobrimi deli, ne zdravili

Zaposleni pri Novartisu so že 14 let prostovoljci. Podjetje kaže hvaležnost okolju, v katerem deluje.
Fotografija: Pomagali so pri pripravi paketov za Anino zvezdico. FOTO: Tadej Bernik
Odpri galerijo
Pomagali so pri pripravi paketov za Anino zvezdico. FOTO: Tadej Bernik

V nekaterih podjetjih ne mislijo samo na lasten dobiček, ampak imajo posluh tudi za soljudi, predvsem za najbolj občutljive – bolne, ostarele in osamljene. Tako so pri Novartisu oziroma Leku tudi letos, že 14. zapored, zaposleni v svojem službenem delovnem času na Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo zavihali rokave in se udeležili številnih prostovoljskih dejavnosti po vsej Sloveniji.

Pri tem so tudi podrli rekord, saj je sodelovalo kar 650 prostovoljcev z vseh njihovih lokacij, iz Ljubljane, Mengša, Prevalj in Lendave, dobrim delom pa so namenili več kot 5200 ur. Letošnje dejavnosti so se začele 16. aprila s pripravo paketov pomoči za Anino zvezdico, končale pa so se 15. maja, sredi tedna prostovoljstva, s športnim turnirjem za varovance VDC INCE Mengeš.

»Ko si za delo nagrajen z iskrenim objemom in nasmeškom, prav nobena naloga ni pretežka,« pravi Maja Jagodic, ki je s starostniki iz Doma starejših občanov Bokalce tokrat obiskala Bled. In z njo se strinjajo številni prostovoljci in prostovoljke, ki so letos pogozdovali in barvali, urejali okolico šol, zavodov in otroških letovišč, zbirali hrano, pripravili aktivnosti za osebe s posebnimi potrebami, organizirali krvodajalsko akcijo in se družili s starostniki. »Vsakič, ko se udeležim tombole v Domu počitka Mengeš, me prevzame prav poseben občutek. Še posebno čustveno je ob koncu, ki mu sledi obvezno vprašanje, ali se drugo leto spet vidimo. Ja, seveda se vidimo, je edini odgovor,« z nasmeškom poudarja Edvard Horvat, ki je prostovoljec že vrsto let in priložnosti za pomoč drugim nikoli ne izpusti.

»Ko si v domu, je dan enak dnevu. Taki prisrčni obiski pa so res lepa popestritev. Smejemo se, zabavamo, tudi zapojemo, in dan mine, kot bi mignil. Obiskujejo nas že toliko časa, da smo že pravi prijatelji,« je še dodala Rezka Turk, stanovalka doma.

Družili so se s starostniki v Mengšu. FOTO: Bor Slana
Družili so se s starostniki v Mengšu. FOTO: Bor Slana

Učenca iz OŠ Roje pa sta bila navdušena nad obiskom Postojnske jame: »To je bila zame nova izkušnja. Všeč mi je bilo z novimi prijatelji,« je povedal Jure, Tanja pa je dodala, da ji je zelo všeč, ker so prostovoljci tako prijazni in se radi družijo z njimi.

Učence je spremljala Meta Dolenc: »Lepota jame je čisto zbledela ob veselju teh otrok. Tako iskrenih trenutkov ne doživiš prav vsak dan. Ti nasmeški, vzkliki veselja in objemi so valuta, ki nas bogati kot ljudi.«
Z zgledom pa so v Novartisu v Sloveniji k dobrodelnosti spodbudili tudi številna druga slovenska podjetja. Katarina Klemenc, direktorica Novartisovega Korporativnega komuniciranja za Slovenijo, je tudi sama prostovoljka že vse od začetka pobude: »Ta dejanja nas bogatijo, sklepajo trdnejše in iskrene vezi z okolico. Iskrenejše vezi pa se spletejo tudi med sodelavci. In veseli nas, da smo z zgledom, to lepo in uspešno prakso, zasejali seme prostovoljstva tudi med druga podjetja.«

Kot so še povedali, se je pobuda za prostovoljno sodelovanje v skupnosti začela pred 14 leti kot Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, potem pa je hitro prerasla kar v mesec trajajoče dejavnosti, s katerimi hočejo v podjetju spodbuditi svoje zaposlene, da se ozrejo okoli sebe in na lokalni ravni ponudijo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. V teh letih so Novartisovi zaposleni prostovoljstvu namenili že več kot 33.000 ur, pomagali so več kot 60 različnim organizacijam in več kot 12.000 posameznikom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije