NARAVNO

Z zelišči nad komarje

Z razpršili, macerati in poparki bomo učinkovito pregnali komarje in druge nadležne poletne žuželke, odženemo jih lahko tudi z ventilatorjem.
Fotografija: Komarje učinkovito preženemo z močnimi vonji in ventilatorjem. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Komarje učinkovito preženemo z močnimi vonji in ventilatorjem. FOTO: Guliver/Getty Images

Prijetne poletne večere zunaj, najsi bodo to sprehodi ali druženje s prijatelji na terasi ali balkonu, velikokrat zmotijo komarji in drug nadležen mrčes. S povsem naravnimi sredstvi lahko zelo učinkovito poskrbimo, da bo čas zunaj minil brez pikov teh vsakoletnih spremljevalcev poletja. Znano je, da komarji ne marajo močnih vonjev in vetra. Tako je pri njihovem odganjanju zelo uporaben ventilator, ki bo preverjeno odgnal še najbolj sitne primerke. Za tiste, ki jim vetrovno posedanje na terasi ne diši preveč, pa je uporabnejša druga, bolj dišeča možnost, pravi Katarina Kovačič z Zeliščnega posestva Cvetka.

»To so izparilniki ali difuzorji. Saj poznate te male glinene umetnine, pri katerih v spodnji del namestimo prižgano svečo, ta pa povzroči izparevanje vode v zgornjem delu. V vodo je treba dodati nekaj kapljic eteričnega olja sivke, rožmarina, limonske trave in cimeta v poljubnem razmerju. Ta eterična olja preverjeno odganjajo komarje, pomembno je le, da jih vsake toliko dokapljamo v izparilnik, saj izhlapevajo hitreje kot voda. Pomembno je tudi, da postavimo dovolj izparilnikov, da bo prostor res nasičen z vonjem. Uporabimo lahko dva, tri ali več, odvisno, kako velik je prostor, in jih postavimo na vogale terase ali mize,« pravi Kovačičeva in dodaja, da bomo tako »ubili kar dve muhi na en mah – prostor bo dišal po našem najljubšem zelišču, komarji pa bodo odšli k sosedom«.

Pred nadležnimi piki se zaščitimo tudi z zeliščnim razpršilom. FOTO: Guliver/Getty Images
Pred nadležnimi piki se zaščitimo tudi z zeliščnim razpršilom. FOTO: Guliver/Getty Images

 

Zeliščno razpršilo


Komarji so naši stalni spremljevalci tudi na poletnih večernih sprehodih, ko se temperature spustijo na znosno raven. Teh malih in nadležnih živalc ne opazimo, dokler ne zaslišimo brenčanja okoli ušes. V tem primeru je najboljše narediti naravno razpršilo proti komarjem, s katerim se zaščitimo pred nadležnimi piki, pravi sogovornica. In njegova priprava je povsem preprosta. »Pripravimo si poparek sivke, rožmarina, limonske trave in žajblja. Žličko vsakega posameznega zelišča prelijemo z vročo vodo in pokrijemo s krožnikom. Po desetih minutah poparek precedimo in dodamo par kapljic eteričnega olja poprove mete. Takšen pripravek nalijemo v posodico z razpršilko in razpršilo proti komarjem je pripravljeno.« Njegov rok trajanja je do dva dni, hranimo pa ga v hladilniku.



Za učinkovito zaščito kože pred piki komarjev pa Kovačičeva priporoča še drugo možnost. »V 100 mililitrov oljčnega olja nakapljamo po tri kapljice eteričnega olja rožmarina, sivke in limonske trave ter se namažemo na vseh izpostavljenih delih kože.« Tako lepo odišavljeni bomo brez težav odgnali komarje. Vedeti moramo le, dodaja sogovornica, da takšni repelenti zahtevajo več nanosov. Najbolje je, da se poškropimo ali ga na kožo nanesemo enkrat na uro ali dve oziroma takoj, ko slišimo brenčanje okoli glave.

Sivkino eterično olje lepo diši in še odžene nadležni mrčes. FOTO: Guliver/Getty Images
Sivkino eterično olje lepo diši in še odžene nadležni mrčes. FOTO: Guliver/Getty Images

 

Ognjič, aloja in trpotec


Nadležne so tudi ose, čebele in druge žuželke. In tudi proti njihovim pikom in ugrizom si lahko pomagamo z naravnimi zelišči. Kot svetuje sogovornica, lahko pike žuželk učinkovito blažimo z ognjičevim maceratom ali svežim sokom aloje. »Macerat pripravimo tako, da posušene cvetove ognjiča namočimo v sončnično olje, pustimo v temnem prostoru tri tedne in precedimo. Za lajšanje srbečice lahko uporabimo tudi svež sok trpotca ali pa v en deciliter sončničnega olja nakapamo pet kapljic eteričnega olja poprove mete, premešamo in namažemo prizadeti predel.«

Zelišča so učinkovita tudi pri ožigih meduze ali če nas zbode morski jež. »Ožig meduze lahko blažimo z ognjičevim maceratom ali pa pripravimo poparek kamilice in nekajkrat na dan z obkladkom obrišemo prizadeto mesto,« svetuje sogovornica in dodaja, da si z zelišči lahko pomagamo tudi pri ranah zaradi ježevega vboda. Te rane najprej očistimo in prve dni izpiramo s poparkom ognjiča in žajblja, da pospešimo celjenje, nato pa lahko uporabljamo ognjičev macerat. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije