JE MOGOČE

V desetih minutah do čiste kopalnice

Pomembni so pravi pripomočki in pravilen vrstni red.
Fotografija: Verjeli ali ne, kopalnico lahko očistite v pičlih desetih minutah. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Verjeli ali ne, kopalnico lahko očistite v pičlih desetih minutah. FOTO: Thinkstock

Verjeli ali ne, kopalnico je mogoče očistiti v pičlih desetih minutah. Bistvo je v predpripravi in načinu, s katerim se boste lotili dela. Najprej pripravite vse, kar boste potrebovali: rokavice, spužvaste gobice, sredstva za čiščenje, krpe, papirnate brisače.

Korak za korakom

S čistilnim sredstvom najprej poškropite kad, umivalnik in straniščno školjko. Pustite ga nekaj časa učinkovati, medtem pospravite kopalnico: umazano perilo zmečite v koš za perilo in na svoje mesto položite kozmetični pribor. Najbolje ga je hraniti v predalih ali omaricah, da se na njem ne nabira prah.

S čistilom za steklo poškropite zrcalo in ga obrišite. Nato se lotite prahu na poličkah, omaricah, kotličku straniščne školjke, pralnem stroju. Najbolje je, da začnete pri vrhu in se pomikate proti tlom: s kotov stropa odstranite pajčevine, očistite lestenec, nato stene in slike na njih ter okna. Sledi pohištvo. Tako boste preprečili, da bi se prah nabiral na površinah, ki ste jih že očistili.

S ščetko zdrgnite straniščno školjko, očistite umivalnik in kad. Na koncu obrišite tla in izpraznite koš za smeti.

Pomoč narave

Če prisegate na naravna čistila, lahko izdelate univerzalno za vse kopalniške površine. V liter alkoholnega kisa narežite nekaj limonine lupine, da bi nevtralizirali močan vonj po kisu, čistilu lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Tekočino nalijte v plastenko z razpršilom in jo uporabljate kot druga univerzalna čistila.

Za dišečo kopalnico

Da bi bila vaša kopalnica vedno prijetno odišavljena, nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri kanite na notranjo stran rolice toaletnega papirja, neposredno na lepenko. Tako se bo vedno, ko boste odvijali toaletni papir, po kopalnici širil prijeten vonj brez zdravju in naravi neprijaznih kemikalij. Pazite, da olje ne bo prišlo v stik s papirjem, saj bi to na koži lahko povzročilo draženje.

Še nekaj trikov

Eterična olja so učinkovita pri odstranjevanju in preprečevanju razvoja bakterij ter plesni. Če boste z mešanico eteričnega olja limone ali čajevca in vode enkrat na teden očistili kabino za prhanje, se na njej ne bo kopičila plesen. V ta namen polovici decilitra vode dodajte 20 kapljic izbranega olja.

Za lepa stekla pol decilitra vode zmešajte z desetimi kapljicami eteričnega olja sivke in z mešanico očistite okna. Za čista tla v posodo z vodo nalijte 60 mililitrov alkoholnega kisa in dodajte od pet do deset kapljic eteričnega olja limone, bora ali smreke. Z mešanico obrišite tla.

S kisom lahko razkužite pralni stroj: v dozirno posodo nalijte samo alkoholni kis in praznega vključite pri najvišji temperaturi. Odstranil bo v stroju nakopičene obloge pralnih sredstev, mehčalca in vodnega kamna. Za še boljši učinek lahko v boben dodate dve žlici jedilne sode.

Če boste 60 mililitrom kisa dodali nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri, boste dobili učinkovit naravni mehčalec. Kis ne bo puščal vonja, perilo pa bo mehko in dišeče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije