MALINE

Uspevajo tudi začetnikom

Maline so običajno rdeče, poznamo tudi črne in celo rumene, ki so križanke med rdečimi in črnimi; poiščimo jim sončen in zračen prostor.
Fotografija: Maline sadimo spomladi ali jeseni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Maline sadimo spomladi ali jeseni. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Gojitelji malin vedo, da bo kmalu treba urediti malinjak, jeseni pa je tudi čas, da posadimo nove rastline, kar lahko sicer storimo tudi na pomlad. A je jesen boljša za sajenje, ker se bodo rastline do pomladi dobro prijele, kot pravimo.
Radi jih imajo tudi otroci, zato ne smejo manjkati na vrtu.
Radi jih imajo tudi otroci, zato ne smejo manjkati na vrtu.

Čeprav veljajo maline za sezonsko sadje, ki zori poleti, današnje sorte ob premišljeni zasaditvi dajejo pridelek od druge polovice junija pa vse do pozne jeseni, celo do prvega mraza. Ločimo enkrat rodne sorte, med temi poznamo poletne in jesenske, ter dvakrat rodne sorte, ki so med sortami za domači vrt najbolj priljubljene. Glede na barvo plodov poznamo rdeče, črne in rumene.

Pri tem je zanimivo, da so črne avtohtona sorta v Severni Ameriki, s križanjem z rdečimi sortami pa smo dobili rumene. Kakor koli, če se odločimo za dvakrat rodne, je najbolje izbrati zelo rodno autumn bliss, ki je poleg tega odporna proti mrazu. Za tiste z občutljivimi rokami povejmo, da so s križanjem in žlahtnenjem vzgojili tudi sorte brez trnov.


Sicer pa maline niso prav zahtevne in bodo uspevale tudi začetnikom. Za malinjak izberimo lepo, sončno in zračno lego, pred sajenjem jo je treba dobro obdelati, prekopati in pognojiti, bodisi s hlevskim gnojem, kompostom ali organskim gnojilom.

Razdalja med vrstami malin naj bo do dva metra, medtem ko rastline v vrsti sadimo na pol metra. Sadimo jih v jame, globoke okoli trideset centimetrov; globina sajenja naj bo nekaj centimetrov večja, kot je bila globina lonca, v kateri je rasla sadika. Na dno jame potresemo rodovitno prst, ki smo jo dobili pri izkopu jame, ter kompost ali drugo izbrano gnojilo. Malo potlačimo, dodamo še plast zemlje, v jamo postavimo sadiko in zasipljemo.

Pred sajenjem ne pozabimo sadike vsaj za kakšno uro namakati v vedru vode. Zemljo okoli nje potlačimo in temeljito zalijemo. Če je sadika višja od trideset centimetrov, jo ob sajenju prikrajšamo na to višino.


Maline potrebujejo oporo, zato na vsakem koncu vrste namestimo dva kola, visoka do dva metra, in ju povežemo z žico na dveh višinah. Posajene rastline je dobro obložiti z zastirko, ki bo zadrževala vlago in dušila plevele, lahko pa namestimo tudi agrotekstil, ki je prav tako prepusten kot zastirka, le da ga ne bo treba nenehno obnavljati. Kljub zastirki je treba prvo leto rastline zalivati, če ni veliko dežja. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije