ROŽE

Suho cvetje v spomin na poletje

Rastline naberite v suhem vremenu, cvetovi naj ne bodo povsem odprti; posušite jih v mikrovalovki, pečici ali na zraku, za večjo obstojnost uporabite lak za lase.
Fotografija: Šopke je najenostavneje posušiti na svežem zraku.
Odpri galerijo
Šopke je najenostavneje posušiti na svežem zraku.

Poletja je konec in z njim so se s travnikov ter vrtov poslovile pisane cvetlice. Da bi vas te razvajale tudi tedaj, ko narava počiva in so dnevi kratki, jih posušite in iz njih oblikujte šopke ali jih drugače uporabite v dekoraciji. Izbrane rastline naberite v suhem vremenu, izberite nepoškodovane, še ne povsem odprte cvetove.
 

Sušenje v mikrovalovki


Ta način je primeren za nežnejše cvetlice, kot so ciklame, mak in podobne. Stebla odrežite tik ob cvetovih, te položite na polovico peki papirja, čeznje prepognite drugo polovico in vse pokrijte s papirnato brisačko. Položite jih v mikrovalovko in jih obtežite s težjim keramičnim krožnikom, ki ga lahko segrevate v pečici. Vključite jo za pol minute, nato preverite.
Iz suhega cvetja lahko nastanejo lepe umetnine. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Iz suhega cvetja lahko nastanejo lepe umetnine. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Če je v cvetovih še vlaga, segrevanje ponovite. Posušene previdno odstranite s papirja in jih uporabite kot material za umetniške stvaritve. V cvetličnih vzorcih jih lahko prilepite na les, papir, platno, z njimi okrasite darila, voščilnice ali okvirje slik oziroma jih uporabite kako drugače.

Druga metoda sušenja v mikrovalovki je preprostejša: v višjo posodo nasujte pesek za mačje stranišče, nanj položite cvetlice s tršimi stebli, denimo vrtnice, anemone, kozmeje, tagetese, cinije in podobne, ter jih zasujte s plastjo peska. Posodo dve ali tri minute segrevajte v pečici, nato iz peska previdno odstranite rože ter s čopičem očistite morebitne ostanke. Cvetlice sušite posamično.
 

Silika gel ali prešanje


Silika gel je v večjih količinah na voljo v tehničnih trgovinah in v prodajalnah s pripomočki za ustvarjanje. Vanj zakopljite čvrste cvetlice, cinije, nageljne, ognjič, dalije, sončnice ali vrtnice; počakajte nekaj dni, da bo iz njih posrkal vlago.
V suhem cvetju uživamo vse leto.
V suhem cvetju uživamo vse leto.

Postopek, ki ga večina spozna že v otroštvu, je tako imenovano prešanje. Cvetje položite med dva papirja, tega pa med strani težke knjige, ki jo dodatno obtežite in počakajte nekaj dni. Posušene rastline uporabite za izdelavo slik, okvirjev ali drugih okrasnih predmetov.
Če bi radi posušili cele šopke, jih v zračnem prostoru preprosto obesite s cvetovi navzdol. Šopek naj ne bo izpostavljen neposrednemu soncu. V nekaj tednih se bo posušil in dobili boste trajen spomin. Za večjo obstojnost ga poškropite z lakom za lase.
 

Prazna vaza in pečica


Najlažji način sušenja cvetja je vaza brez vode. Vanjo položite cvetlice in počakajte, da se posušijo. Način ni primeren za nežne rožice s tankimi in mehkimi stebli, odlično pa se obnese pri hortenzijah, okrasni travi, sivki in šlajerju (latasta sadrenka).


Postopek, ki je uporaben za cvetove z več cvetnimi lističi, kot so cinije, krizanteme in sončnice, je sušenje v pečici. Pekač obložite s peki papirjem, nanj položite cvetje ter postavite v pečico, segreto na približno 50 stopinj Celzija. Vklopite ventilator, vrata pustite priprta, da bo uhajala vlaga, ter počakajte nekaj ur. Preden iz tako posušenih rož oblikujete šopke, počakajte, da se ohladijo na sobno temperaturo, za večjo obstojnost jih poškropite z lakom za lase. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije