NA OBISKU

Smrekarjeva domačija še vedno povezuje ljudi

Stoji v Grobiščah pri Postojni, med ljubitelji kulinaričnih dobrot je znana po pripravi ekološko pridelanega mesa slovenskega avtohtonega cikastega goveda in oslovskega golaža.
Fotografija: Pevska zasedba Bori, Melita Stegel in Roman Končar.
Odpri galerijo
Pevska zasedba Bori, Melita Stegel in Roman Končar.

Da je Postojnska jama skupaj s Predjamskim gradom zagotovo eno od čudes našega planeta, nikakor ne gre dvomiti. Je pa v Občini Postojna, kamor smo se odpravili na tokratno kulinarično vandranje, na ogled še marsikaj zanimivega. Tam so stavba Ljudske univerze, starodobna arhitekturna lepotica, zgradba Inštituta za raziskovanje Krasa, Notranjski muzej z vso svojo vsebinskostjo, pa občinska stavba – sami biseri dovršene arhitekturnosti, vsekakor vredni pozornosti, če že ne temeljitega ogleda.

Imeli smo srečo, da so nam prijazni turistični delavci odprli zdaj že slovito brivnico in frizeraj še živečega in do pred kratkim še aktivnega zelo verjetno enega najstarejših brivcev in frizerjev na slovenskih tleh, gospoda Janka Ozbiča. Tam je mogoče videti vso originalno brivsko-frizersko opremo, ki jo je gospod Janko pred desetletji pripeljal v domovino iz bližnje Italije in je tistihdob veljala za eno najmodernejših.

Nadvse gostoljubno sta našo snemalno ekipo sprejela tudi naša tokratna gostitelja, Melita in Boštjan Stegel, lastnika na novo preurejene stoletja stare kmečke domačije, ki sta jo vztrajna in pridna zakonca spremenila v kraj, kjer so doma lepota, dobrota, obča všečnost in estetika pa neprecenljiva srčna domačnost. Mati mila, kakšne dobrote znata sčarati v svoji kuhinji gostilničarja! Okolica Smrekarjeve domačije, kjer so se nam pridružili pevci skupine Bori, je zelena in pomirjujoča, je v neposredni bližini Postojne, v ljubki vasici Grobišče, kjer so prav za časa našega obiska brneli velikanski stroji, ki so potrebni za asfaltiranje cestišč.

Hja, vasica gre v korak s časom. Na domačiji radi postrežejo z domačimi narezki in jedmi, pripravljenimi iz ekološko pridelanega mesa slovenskega avtohtonega cikastega goveda, različnimi siri in prepeličjimi jajci pa seveda kruhom iz krušne peči. Za dobro kapljico je poskrbljeno. Pravijo, da sta njihova oslovski golaž in telečja obara za prste polizati. In prav recept za oslovski golaž nam je zaupala prijazna gostiteljica Melita, ki se ga je potem v našem studiu lotil naš kuharski mag Lojze Čop.

Dovolj razlogov, da si ogledate tudi tokratno oddajo, več kot dovolj. Se vidimo v nedeljo, 10. junija 2018, ob 18.45 na TV 3. Bodite del sproščujoče-poučno-zabavne oddaje, vesele in vsebinsko pestre in polne vsega dobrega! Dobrodošli! Tudi tokrat iz srca!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije