MRČES

S kavno usedlino nad komarje

Da vzdušja v toplih poletnih večerih ne bi pokvarili komarji, se pred njimi zavarujte z naravnimi načini.
Fotografija: Komarji ne marajo vonja po kavi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Komarji ne marajo vonja po kavi. FOTO: Thinkstock

Poletje prinaša veliko lepega, žal pa ima tudi temno plat: komarje, ki so zlasti nadležni v toplih večerih in nočeh. Pred njimi pa se lahko doma in v naravi zavarujete na povsem naravne načine.

Učinkovita eterična olja

Obstajajo eterična olja, katerih vonja ti mali krvosesi ne prenesejo. Na prvih mestih so tu eterično olje evkalipta, sivke, rožmarina, cedre, poprove mete, klinčkov, cimeta, citronele in limonske trave (obe zadnji iz rodu Cymbopogon).

Ne nanašajte jih neposredno na kožo, saj na njej lahko povzročijo draženje. Raje nekaj kapljic izbranega nakapljajte na bombažno blazinico in jo imejte v svoji bližini. Ali ga dodajte v izparilnik. Vonj, ki bo ob gorenju svečke napolnil prostor, bo iz njega pregnal komarje.

Naravni repelenti

Če eterična olja uporabljate kot repelent, jih pred nanosom na kožo zmešajte z baznim (denimo olivnim ali mandljevim) oljem. Lahko jih dodate alkoholu: v 100 mililitrov 70-odstotnega alkohola zmešajte 50 kapljic olja in z mešanico poškropite oblačila. Postopek ponavljajte vsaki dve uri.

Uporabna kavna usedlina

Če ste ljubitelj črne kave, njene usedline nikar ne zlivajte med odpadke, kajti tudi z njo se lahko zaščitite pred komarji: posušite usedlino, jo stresite v kovinsko posodico ali na aluminijasto folijo in jo prižgite. Vonj, ki se bo sproščal, bo pregnal komarje iz stanovanja, pred njimi pa boste v bližini goreče kavne usedline varni tudi na vrtu ali terasi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije