DOBRODELNOST

Provocirali so ga, da je prestar: mu bo uspelo?

Uteži naj bi v eni uri dvignil več kot 1000-krat. Darko Prusnik bo denar namenil CUDV Draga.
Fotografija: Mu bo uspelo postaviti nov veteranski rekord? FOTO: Boštjan Fon
Odpri galerijo
Mu bo uspelo postaviti nov veteranski rekord? FOTO: Boštjan Fon

Domači gasilci so ga provocirali, češ da je prestar, da ne bo šlo. »Dokazal jim bom, da zmorem, kljub temu da bom imel v kratkem 63 let,« razgrne desetkratni hokejski državni prvak nekdanje Jugoslavije Darko Prusnik.

Osvojil je deset naslovov državnega prvaka, za reprezentanco rajnke države je nastopil na šestih svetovnih prvenstvih na skupno 180 tekmah, kasneje pa je postal znan kot strokovnjak za kondicijsko pripravo športnikov, cenil ga je Zmago Sagadin v košarkarski Olimpiji, potem je šel na hokejske Jesenice.

Darko Prusnik sovraži doping. FOTO: Boštjan Fon
Darko Prusnik sovraži doping. FOTO: Boštjan Fon

Njegova prva športna ljubezen je ročka z utežmi. Prav zaradi nje so ga hecali gasilci iz PGD Želimlje. »Na ročki, ki tehta 20 kilogramov, torej je olimpijska ročka, je dvakrat po 15 kilogramov uteži. Star bom 63 let, tako da ročke v eni uri ne bom dvignil le tisočkrat, ampak jih bom tisoč dvigom dodal še triinšestdeset. V preteklosti mi jo je po dolgotrajnem treningu uspelo dvigniti 1223-krat v eni uri. Minilo je sicer precej let, tokrat bom poskušal preseči veteranski rekord.« Prusnik se je povezal z Janijem Dvorškom, direktorjem Slovenske protidopinške organizacije (Sloada): »Opravili mi bodo dopinški test. Osebno ne maram prehranskih dopolnil, doping pa sovražim! Vse potrebno za športno življenje dobim na tržnici,« pove veteran.

Koliko mu bo prinesel rekord? »Stavil sem s prijateljem za odojka. Vse drugo, kar bo prispevkov sponzorjev in kar mi bo kdo lahko nakazal v znak podpore in dobre volje, bom predal Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz bližnje Drage. Dobrodelnost me izjemno motivira.«

Trenira, kot da bi se pripravljal na novo hokejsko sezono. FOTO: Boštjan Fon
Trenira, kot da bi se pripravljal na novo hokejsko sezono. FOTO: Boštjan Fon

Lani oktobra je Prusnik začel treninge z utežmi, z gasilci v Želimljah pa se je domenil, da podvig opravi na gasilski veselici, ki bo 16. junija letos. »Sredi junija se bodo združile same dobre energije: športna vnema, moč, vztrajnost in dobrodelnost,« je dejala direktorica CUDV Draga Valerija Bužan in dodala: »Zbrana sredstva bodo namensko uporabljena za ureditev učnega okolja in nakupa igral. S sodelovanjem pripomoremo h kakovostni obravnavi in življenju ljudi s posebnimi potrebami, hkrati pa smo v centru veseli povezovanja z lokalnim okoljem, kot je v primeru Darka in njegovega športnega podviga.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije