KLIMA

Pripravimo klimo na novo hladilno sezono

Preden jo v začetku nove sezone spet uporabimo, zamenjamo filtre in očistimo zunanje rešetke ventilatorja.
Fotografija: S čistilom odstranimo nečistoče. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
S čistilom odstranimo nečistoče. FOTO: Guliver/Thinkstock

Pomlad se počasi preveša v poletje in dnevne temperature so ponekod že tako visoke, da se ljudje raje prestavijo v senco. Glede na to, da so poletja vse bolj vroča in vročinski valovi pogostejši, so postale klimatske naprave običajni dodatek skoraj vsakega gospodinjstva.

Dajejo nam udobje v najbolj vročih dneh, zato je poslednja stvar, ki si jo želimo, da ob prvem zares pasje vročem poletnem dnevu zataji. Klimatske naprave navadno več (zimskih) mesecev ne delujejo, zato je pred začetkom nove sezone treba opraviti nujno vzdrževanje. Ne gre za zahtevna in obsežna dela, treba je očistiti trde delce, ki so morda na zunanji enoti, po potrebi odstraniti rastline, ki bi lahko ovirale pretok zraka. Zdaj je za to idealen čas, seveda lahko pokličemo tudi serviserja klim, kar pa nas bo udarilo po žepu.

Preden se lotimo pregleda klimatske naprave, se moramo prepričati, da ni priklopljena na električni tok. Najbolje je, da nekaj časa počakamo, da se sprosti ves morebiten električni naboj, pa tudi sicer se med delom izogibajmo stikov z električnim vezjem. Ničesar ne počnemo s silo ali na pamet.

Po potrebi pokličemo strokovnjaka. FOTO: Guliver/Thinkstock
Po potrebi pokličemo strokovnjaka. FOTO: Guliver/Thinkstock

Najprej očistimo in zamenjamo filtre. To je najbolj preprost in hkrati najbolj pomemben korak pred ponovnim zagonom hladilnega sistema. Filtre moramo čistiti dvakrat na leto oziroma ko se na njih nabere prah. Če tega ne storimo, bo pretok zraka omejen, kar zmanjšuje učinkovitost naprave, moti njeno delovanje in lahko v naš dom prestavlja prah.

Očistimo tudi rešetke ventilatorja. Zunanja enota ima velikanski ventilator, ki je zaščiten s kovinsko mrežo. Čez zimo ga navadno zapremo s pokrovom, da v napravo ne bi kaj zašlo, denimo listje, prst, tudi perje in ptičji iztrebki. Vse to odstranimo in rešetke očistimo. Isto velja za elise ventilatorja, a bodimo previdni in nanje ne pritiskamo premočno. Pri čiščenju si pomagamo s sesalnikom, uporabimo lahko tudi posebno čistilo.
Preverimo stanje cevi za hlajenje, ki povezujejo zunanjo in notranjo enoto; navadno so izolirane s peno, ki preprečuje izgubo energije. Če najdemo mesta, kjer je izolacija poškodovana, jih zamenjamo. Uporabimo lahko tudi samolepilni izolacijski penast trak, ki ga ovijamo v spirali.

Preden napravo priklopimo nazaj na elektriko, se mora temeljito posušiti. Prepričajmo se, da je termostat odklopljen, šele nato priklopimo klimatsko napravo. Termostat nastavimo na hlajenje, naprava bi morala delovati. Če ne, je najbolje za pomoč zaprositi serviserja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije