KOSMATINCI

Ples s psom

Pri tej bolj umetniško naravnani kinološki disciplini pes seveda ne pleše, se ne giblje v ritmu, temveč ga njegov vodnik vodi tako, da se njuno premikanje ujame z glasbo.
Fotografija: Pleše vodnik, pes pa izvaja vaje v ritmu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pleše vodnik, pes pa izvaja vaje v ritmu. FOTO: Guliver/Getty Images

Pomembna sta obojestranska pozornost in smisel za povezovanje gibov. Če je pes sposoben več minut ostati toliko osredotočen na človeka, da tekoče izvaja naučene vaje, ene počasi, druge hitro, mora vodnik samo še poiskati primerne gibe in jih z dobrim občutkom za ritem povezati v »ples«. Kot pri vseh drugih kinoloških disciplinah je tudi pri tej potrebne precej vaje, poleg tega pa še veliko smisla za koreografijo, da nastop navduši gledalce.

Za gibčne in lahke

Za uspešno posnemanje plesa je treba vedeti, kateri obrati so najboljši oziroma najprimernejši. Lepo predstavitev je lažje pripraviti, če je kuža gibčen, in ne pretežek, taki namreč nimajo težav s hojo po zadnjih tačkah in se pokončno znajo tudi vrteti, nakazati sestop in se spet dvigniti. Vmes naredijo še kak priklon, preval, za par sekund obležijo, nato pa spet po vseh štirih z določeno hitrostjo ujamejo ritem. Plesni partner, človek, pri tem zares pleše in dela zrcalno podobne obrate kot pes.

Takšnega prizora na tekmovanjih ne boste srečali; za ples so primerni le gibčni in ne pretežki psi. FOTO: Guliver/Getty Images
Takšnega prizora na tekmovanjih ne boste srečali; za ples so primerni le gibčni in ne pretežki psi. FOTO: Guliver/Getty Images

Za skladnost skrbi vodnik

Morda najboljšo skladnost gibov izvajajo tisti plesni pari, pri katerih pes natančno upošteva hitrost premikanja. To je gotovo najtežji del učenja. Plesa s psom se ne lotijo ljudje, ki pred tem še niso trenirali kakšne druge discipline. Večinoma sta podlaga agility ali rally obedience, morda trikci – ko namreč s kužkom osvojita že veliko vaj, se vodnik vpraša, kako bi lahko to znanje še nadgradil. Če je sam ljubitelj plesa, se mu zdi ples s psom kar primeren izziv.

Izbira glasbe

Svojemu značaju in značaju svojega psa je treba prilagoditi hitrost ritma skladbe, po kateri bosta plesala. Enim bolj odgovarja hitro premikanje in vmes preskakovanje rok, nog, morda sklonjenega vodnika, vijuganje med koraki, osmice, veliko obratov in pokončne hoje – bolj v stilu rock'n'rolla; drugim pa bolj umirjeno gibanje, premikanje malo hitreje, malo počasneje, več pripogibanja in manj divjanja (nekakšen angleški valček). Ob glasbi začnemo vaditi šele takrat, ko kuža vaje, ki jih nameravamo vključiti v ples, že obvlada in razume besede pooočaaasi in hitro, hitro.

Ritem najlažje ujameta, če se noge premikajo hkrati. FOTO: Guliver/Getty Images
Ritem najlažje ujameta, če se noge premikajo hkrati. FOTO: Guliver/Getty Images



*Mira Bizjan je inštruktorica v Šoli Švrk v Ljubljani, telefon: 041-734-995, FB: Šola Švrk

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije