DALJINSKO UPRAVLJANJE

Osvetlitev iz naslanjača

Daljinsko upravljanje osvetlitve stanovanja je postalo cenovno dostopno in preprosto za uporabo; posamezno sobo lahko z Ikejinim sistemom opremimo za manj kot 20 evrov.
Fotografija: Prižiganje luči
Odpri galerijo
Prižiganje luči

Pametni domovi so z razvojem tehnologije postali nekaj vsakdanjega in dostopnega. A vendar se večina ne odloči za posodabljanje bivališč z naprednejšo opremo, predvsem zaradi prepričanja, da bi bili stroški obnove previsoki, uporaba prezapletena, sistemi pa ranljivi in ne bi prinesli dovolj izrazitega izboljšanja kakovosti življenja.


Poleg ogrevanja, prezračevanja in varovanja lahko s pametnim sistemom izboljšamo tudi osvetljevanje domov. Slednje ne zahteva visokih finančnih vložkov, že s sto evri lahko opremimo stanovanje. Ni nam treba posegati v inštalacije, le klasične žarnice moramo zamenjati s pametnimi. Uravnavanje moči osvetlitve in nadzorovanje prižiganja luči na daljavo naredita naše bivanje udobneje in prijetneje.
 

Sistem tradfri


Doslej je na področju pametnih osvetlitev kraljeval Philipsov sistem Hue, ki pa je dobil zelo močnega konkurenta v Ikejinem sistemu tradfri. Najbolj opazna razlika med obema ponudnikoma je cena, saj je Ikejin sistem dostopnejši. Osnova brezžičnega nadzora osvetljevanja so pametne žarnice. Te se povežejo z različnimi upravljavci: to so lahko daljinci ali senzorji, ki vklopijo luči, ko zaznajo gibanje.


Stanovanje lahko nadzorujemo prek ruterja, ki ga priklopimo na domače brezžično omrežje. S pomočjo pametnega telefona in brezplačne aplikacije lahko vsaki žarnici posebej določimo moč svetenja, jih prižigamo in ugašamo. Za postavitev sistema ne potrebujemo več kot eno uro, najboljše pa je, da uporaba ruterja ni pogoj za delovanje, prej njegova nadgradnja. To pomeni, da lahko z enim daljincem in žarnico že funkcionalno opremimo eno sobo, odštejemo pa manj kot 20 evrov. Detektorji gibanja nam bodo najbolje služili pri osvetljevanju stopnišč, balkonov in vhodnih vrat.
 

Izbira žarnice in upravljavca


Na voljo imamo vrsto različnih žarnic, ki se razlikujejo po moči, navoju in tonu svetlobe. To ne pomeni zgolj izbire med klinično belo, naravno svetlobo ali toplo belo, nekatere žarnice so sposobne menjavati barvo svetlobe (odtenki oranžne, rožnate, vijolične in modre). Prav tako lahko spreminjamo moč svetlobe, od sveče do približka dnevne svetlobe. Vse to nam omogoča veliko možnosti ambientalnih sprememb.
Žarnice je treba povezati z daljinskim upravljavcem ali ruterjem. FOTO: Andrej Predin
Žarnice je treba povezati z daljinskim upravljavcem ali ruterjem. FOTO: Andrej Predin

Poleg tega lahko s pametnim sistemom nadzorujemo svetlobne panele, prek vmesnikov led-žarnice, obstaja tudi tradfri električno stikalo, tako da lahko daljinsko vodimo skoraj vsako električno napravo v našem domu. Pred nakupom pametne žarnice moramo biti pozorni, da jo bomo lahko namestili v luči, saj so njihove velikosti drugačne od klasičnih, to zlasti velja za tiste z manjšim navojem.
 

Postavitev sistema


Za opremljanje stanovanja z daljinskim sistemom osvetljevanja bomo porabili približno eno uro, odvisno od tega, kako smo spretni s tehničnimi izzivi. Ko namestimo pametne žarnice, morajo biti ves čas pod električno napetostjo, če želimo, da bi delovale. To zna biti za koga ovira, saj pomeni, da bodo stikala ves čas obrnjena kot pri vklopljenih lučeh. Nato žarnici približamo daljinski upravljavec in počakamo, da se napravi seznanita. To je v osnovi vse, kar moramo narediti.
Pametne žarnice sistema tradfri FOTO: Andrej Predin
Pametne žarnice sistema tradfri FOTO: Andrej Predin

Nekoliko več spretnosti je potrebne pri uporabi ruterja in vzpostavljanju nadzora s pomočjo pametnega telefona. Aplikacija nam omogoča, da uvedemo nadzor za vsako sobo posebej, določimo lahko, katere žarnice so kje, in kar iz naslanjača upravljamo osvetlitev doma. Seveda sistem deluje le, dokler smo priklopljeni na domače wi-fi omrežje.
Žarnica in daljinec se morata seznaniti.
Žarnica in daljinec se morata seznaniti.

Težava lahko nastopi, če imamo doma več ruterjev (večja stanovanja z debelejšimi zidovi) in se naši telefoni preklapljajo iz enega omrežja v drugo. Če nismo doma, ne moremo upravljati luči. Cena uporabe pametnega sistema je zanemarljiva in je na mesečnem računu za elektriko niti ne bomo opazili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije