HIŠNI LJUBLJENČKI

Obvarujte jih pred vročino in soncem

Pasja vročina je pred vrati, in ker naši ljubljenčki svoje dlake ne morejo kar odvreči, poskrbimo, da bodo vroče dni preživeli prijetno in brez stresa.
Fotografija: Voda naj bo z nami na vsakem koraku. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Voda naj bo z nami na vsakem koraku. FOTO: Guliver/Getty Images

Ko se začnejo toplejši dnevi, moramo biti pozorni popolnoma na vse: kdaj, kolikokrat in kje sprehajamo psa, kaj moramo storiti, če mu dovolimo plavanje, kolikokrat zamenjamo vodo v posodici, kdaj ga hranimo in kakšni naj bodo obroki.

Hrana

V primerjavi z zimo, ko kuža ali muca potrebuje visoko hranljive obroke, ki omogočajo tudi ogrevanje, poleti takšna hrana ni primerna, sploh če psa zaradi vročine manj sprehajamo. Kot vmesne priboljške lahko izdelamo domače zdrave sladolede in napolnimo pasje igračke, ki so sicer namenjene priboljškom. S tem žival prijetno ohladimo in zamotimo. Hranimo uro pred sprehodom ali po njem, vedno v senčnem prostoru. Ljudje pogosto sprašujejo, ali psu lahko privoščimo malo sladoleda. Če sicer nima težav s preobčutljivostjo za mlečne izdelke, mu ga malo lahko ponudimo.

Voda

Vodo mora imeti pes na voljo ves čas. V času vročine jo zamenjamo večkrat na dan, saj se voda, ki nekaj ur leži v posodi, spari. Naj bo vodilo, da česar sami ne bi popili, ne bo okusno niti za psa/mačka. Ko se s psom odpravljamo na sprehod, imejmo vedno plastenko vode s seboj ali pa izbirajmo poti, kjer so hidranti s pitno vodo. V Ljubljani, recimo, imajo na večini sprehajalnih poti točke, kjer se psi lahko odžejajo.

Bivalni prostor

Psi in mačke ne prenašajo vročine enako dobro, prav tako so razlike med ljudmi. Če imamo psa v pesjaku, poskrbimo, da bo imel čez dan ves čas na voljo senco, kamor se lahko umakne. Če ga imamo v stanovanju, naj to ne bo prevroče, sicer vklopimo klimatsko napravo. Ne puščamo prižganih luči, ki ogrevajo prostor. Tudi psi, ki so na žalost privezani na verigo, morajo imeti v dosegu prostor, kamor se lahko umaknejo pred sončnimi žarki.

Sprehodi

Na sprehod se odpravimo v zgodnjih jutranjih in poznih večernih urah. Čez dan se vročini, še posebno v mestih, izogibajmo. Lahko se odpravimo na sprehod v bližino rek, jezer, kjer se psički lahko ohladijo. Tudi plavanje je dober način gibanja za psa. Če se v popoldanskem času radi odpravimo na pijačo v mesto, psa raje pustimo doma. Žgoč asfalt za blazinice ni preveč prijeten. Pa še to: če ga na sprehod peljemo z avtom, poskrbimo, da bo avto ohlajen, psa pa v nobenem primeru ne puščajmo samega v pločevini.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije