BAKTERIJA

Nevarna bolezen oljk

Bakterija Xylella fastidiosa, ki velja za eno najbolj nevarnih na svetu, ogroža kmetijsko pridelavo.
Fotografija: Najbolj so na udaru lesnate rastline z oljkami na čelu. Foto: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Najbolj so na udaru lesnate rastline z oljkami na čelu. Foto: Guliver/Thinkstock

Uprava za varno hrano začenja akcijo obveščanja in ozaveščanja o neozdravljivi bolezni rastlin, ki jo povzroča bakterija Xylella fastidiosa. Gre za novo vrsto rastlinske bakterije v Evropi, ki ogroža kmetijsko pridelavo ter nekatere vrste rastlin v urbanem okolju, najbolj so na udaru lesnate rastline z oljkami na čelu. Bakterija velja za eno najbolj nevarnih na svetu, na večje razdalje se širi z okuženim sadilnim materialom, zato s potovanj po EU in svetu ne prinašamo nepreverjenih rastlin, saj so morda okužene.

Razširjena je v Severni in Južni Ameriki, v Evropi so jo prvič odkrili pred leti na jugu Italije, kjer je povzročila obsežno propadanje nasadov oljk in veliko gospodarsko škodo. Odkrili so jo tudi v Franciji, pojavila se je predvsem na okrasnih rastlinah v urbanem okolju, ter Španiji, kjer so bile okužene tudi češnje, mandljevci in vinska trta.

Bakterija po svetu okužuje več kot 350 vrst rastlin, v Evropi so okužbe odkrili na več kot 70 rastlinskih vrstah. Za izvedbo učinkovitih ukrepov je ključno zgodnje odkrivanje bakterije, ki ljudem in živalim ni nevarna, na možnost pojava v slovenski Istri pa so že lansko jesen opozorili v koprskem centru za oljkarstvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije