PRENOVA

Mojstri v vrstnem redu

Na prenovo stanovanja, kopalnice, sobe ali montažo predelne stene se moramo dobro pripraviti; ni pomemben le videz, ampak tudi potek dela.
Fotografija: Takole bo videti pri renovaciji kopalnice; kje bomo imeli vece? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Takole bo videti pri renovaciji kopalnice; kje bomo imeli vece? FOTO: Guliver/Getty Images

Vse do sredine oktobra je čas za obnovo kopalnice ali celotnega stanovanja, montažo predelne stene, da pridobimo dodatno sobo, ali menjavo oken in vrat. Ker tovrstne posege doživimo enkrat ali dvakrat v življenju, je pomembno, da o njih dobro premislimo in se nanje pripravimo.

Montaža umivalnikov in kopalniškega pohištva je zadnja faza obnove.
Montaža umivalnikov in kopalniškega pohištva je zadnja faza obnove.
Zaradi ugodnih gospodarskih razmer je gradbeništvo trenutno v dobri kondiciji, kar pomeni, da imajo vsi mojstri delo. »Pred mesecem in pol smo dali ven razpis za vodovodarja, pa se ni še nihče javil,« mi je pred dnevi rekel stari mojster, ki bi potreboval dodatne moči. Še slabše je z zidarji ali polagalci keramike.
 

Vsaj dva tedna


Če obnavljamo kopalnico ali kuhinjo, bomo poleg naštetih potrebovali še elektrikarja, morda knaufarja in slikopleskarja. Če imamo organizacijske sposobnosti in seveda čas, potem se lahko dogovarjamo sami, vendar vedimo, da se bomo dogovarjali z najmanj petimi mojstri, katerih delo je treba uskladiti, kar je daleč največja težava.


Prenova denimo 6 kvadratnih metrov velike kopalnice ali 12 kvadratov velike kuhinje – od odstranjevanja starih oblog in tlakov do finomontaže stikal in pip po pleskanju sten – v idealnem poteku obnove traja 14 dni.

Toda mojstri imajo tudi drugo delo in poleti odprtih več delovišč, zato jih je velik problem organizirati tako, da elektrikar najprej v stene izdela utore za električne vodnike, nato izdela utore in položi cevi vodovodar, potem spet pride elektrikar in položi vodnike, nato jih zidar zameče in poravna stene in položi tlake, nato čez dva dni pride keramik in položi ploščice, pleskar prebeli strop in ostanek sten, nato elektrikar zmontira vtičnice in luči, nato vodovodar montira pohištvo, umivalnik in pipe. Nazadnje zmontiramo luči.

Če obnavljamo kuhinjo ali dnevno sobo in menjamo okna, potem pridejo okna na vrsto, ko so tlaki položeni in stene poravnane, a pred pleskanjem. V tem primeru mora knaufar, kot pravimo mojstru suhomontažne gradnje, izdelati okoli okna špalete.
To je približni vrstni red, ki ga ne smemo porušiti, sicer se nam bo obnova zamaknila za nekaj tednov.


Na vprašanje, ali je bolje najeti podjetje – skupino ali posamezne mojstre –, ni enoznačnega odgovora. Vedimo le, da pogodbe o rokih, delu in odgovornosti v primeru spora v Sloveniji na sodišču ne veljajo prav dosti, zato je pametno upoštevati tudi nasvete prijatelja, znanca, ki je imel z določenimi mojstri dobre izkušnje.
 

Kako dolgo brez kopalnice?


Sliši se morda bizarno, vendar se šele pri obnovi kopalnice zavemo, da brez stranišča v stanovanju ne moremo zdržati niti ure. Zato to vprašanje pri obnovi postavimo na prvo mesto. Če prenavljamo kopalnico, se je najbolje za dva tedna preseliti, če je mogoče, k babici. Vredno je tudi pomisliti, da otroke za en teden pošljemo na poletni tabor. Če se pri prenovi kopalnice zatakne in se dela zavlečejo, je to lahko hud problem. Lahko sicer najamemo kemični vece, ki pa je zlasti v stanovanju v bloku slabša možnost.


Pri prenovi kuhinje ali drugih prostorov smo v precej boljšem položaju, saj lahko improviziramo tako s prehrano kot s spanjem. Zato je pri prenovi kopalnice prvo vprašanje vece in čas trajanja! 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije