NADLOGA

Kako iz omare pregnati molje

Ker leteči mrčes povzroča škodo na oblačilih, poskrbite, da v vaše omare ne bo zahajal.
Fotografija: Čista oblačila in zračne omare za molje niso privlačni. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čista oblačila in zračne omare za molje niso privlačni. FOTO: Thinkstock

Molji so v omarah z oblačili vse prej kot dobrodošli, kar pa ne pomeni, da vanjo ne zahajajo. Svetujemo, kako poskrbeti, da vaše omare in oblačila zanje ne bodo privlačni.

Perite oblačila

Čeprav ste bluzo nosili le nekaj ur, nikar umazane ne vračajte v omaro. Molji namreč obožujejo ostanke znoja in kožnih maščob na tkanini, zato oblačilo, preden ga vrnete v omaro, vedno operite.

Čistite tudi prostor pod omaro in za njo

Področja pod omaro in za njo so za molje idealna, saj so temna in skrita očem. Zlasti če je pod omaro preproga, se molji v njej hitro zaredijo in hrano najdejo na policah, kjer so zložena oblačila, zato redno sesajte in čistite tudi prostore okoli omar, ne samo njihove notranjosti.

Temeljito sesajte

Kadar sesate spalnico, posesajte vse njene kotičke, tudi predele pod posteljo, za radiatorji in povsod, kjer se nabirata prah in druga umazanija.

Zračite

Omare večkrat temeljito prezračite in poskrbite, da se v njih ne bo nabirala vlaga, ki molje privlači.

Primerna temperatura pranja

Pranje pri prenizkih temperaturah ne uničuje jajčec moljev, ki so v tkanini. Da bi te odstranili, oblačila perite vsaj pri 40 stopinjah Celzija.

Domači odganjalec

Platneno vrečko napolnite z zmečkanimi lističi rožmarina, sivke, evkalipta, dodajte malo cimeta, materine dušice in cedre. Za večji učinek lahko v mešanico kanete kapljico ali dve eteričnega olja katere od omenjenih rastlin. Vrečko obesite v omaro, vonj njene vsebine bo molje zagotovo pregnal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije