KRIZANTEME

Jesenske lepotice za srečo

Krizanteme lahko v vrtnarijah kupimo tako rekoč vse leto, zato jeseni ne bomo v zadregi, če se spomnimo zadnji hip, da bi jih posadili za okrasje mrzlih dni.
Fotografija: Pri nas jo povezujemo z dnevom mrtvih, v Aziji, od koder izvira, simbolizira srečo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pri nas jo povezujemo z dnevom mrtvih, v Aziji, od koder izvira, simbolizira srečo. FOTO: Guliver/Getty Images

Krizantema je v naši kulturi trdno zasidrana kot simbol žalovanja in smrti, od nekdaj je igrala osrednjo vlogo na grobovih ob dnevu mrtvih. To ima poleg simbolike tudi praktični pomen, krizanteme namreč večinoma cvetijo ravno v pozni jeseni, vse do novembra, saj dobro prenašajo nizke temperature.

Lahko jih gojimo v loncih ali jih presadimo na gredo. FOTO: Guliver/Getty Images
Lahko jih gojimo v loncih ali jih presadimo na gredo. FOTO: Guliver/Getty Images
S tem, da smo jim dali vlogo nagrobnega cvetja, jim pravzaprav delamo krivico, saj so čudovite okrasne rastline, ki popestrijo vrt, poleg tega jih uporabljamo tudi kot rezano cvetje. Na Japonskem in Kitajskem, od koder krizanteme izvirajo in so jih začeli gojiti že pred 2500 leti, že vedo, kako in kaj, zato je tam krizantema simbol ljubezni, sreče pa tudi moči in oblasti.

Če so nekoč na grobovih prevladovale velikocvetne krizanteme, imamo danes na voljo skoraj neskončno vrst s cvetovi najrazličnejših barv, velikosti in struktur, tudi zelo drobnocvetnih. Krizanteme so trajnice ali enoletnice, ki ozaljšajo vrt s čudovitimi raznobarvnimi cvetovi, najpogosteje v toplih barvah jeseni, od rumene, oranžne, opečne pa rožnate in vijolične. Gojenje krizantem je precej preprosto, najbolj enostavno je kupiti že odrasle rastline v lončku, ki jih potem samo presadimo na vrt.


Pozneje jih bomo razmnoževali s potaknjenci ali z deljenjem korenin, bolj vztrajni pa bodo vzgojili celo lastno seme. Čas za razmnoževanje je spomladi ali jeseni, sadimo pa jih lahko praktično vse leto, kakor nam pač uspe kupiti sadike.

Krizantemam izberemo gredo na sončni legi, zemlja pa naj bo prepustna in dobro odcedna, da ne bodo rastline zaradi zastajanja vode začele gniti. Če sadimo visokorasle krizanteme, ki so grmičaste rasti, se lahko zgodi, da se bodo upognile pod lastno težo in se polegle. Da bi to preprečili, jim postavimo oporo, pomaga pa tudi, da grm rahlo povežemo okrog in okrog. Različne vrste krizantem nam omogočajo oblikovanje čudovite, dinamične cvetlične grede, ki bo navdušila s pestrostjo barv in oblik.


Imenitno se obnesejo tudi v kombinaciji z nekaterimi drugimi okrasnimi rastlinami, s travami, na primer, se lepo dopolnjujejo. Lahko jih posadimo v lonce in z njimi okrasimo balkon, teraso ali okolico hiše, postavimo jih na primer pred vhodna vrata. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije