HITRO IN UČINKOVITO

Fantastični triki za čistejši dom

Z njimi boste lažje premagovali bakterije, drugo umazanijo in neprijetne vonje.
Fotografija: Z drobnimi triki bo čiščenje enostavnejše in hkrati učinkovitejše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Z drobnimi triki bo čiščenje enostavnejše in hkrati učinkovitejše. FOTO: Thinkstock

Taki in drugačni triki pri zagotavljanju in ohranjanju čistoče doma vedno pridejo prav. Spoznajte nekaj bližnjic, ki vam bodo še kako olajšale zadeve.

Sijoče pipe

Pipe zloščite s povoščenim papirjem. Tanek sloj, ki bo tako ostal na njih, bo preprečil, da bi se na njihovi površini zadrževala voda in ustvarila sive obloge vodnega kamna. Če so te že prisotne, jih očistite z alkoholnim kisom. 

Pravilno shranjevanje spužvaste gobice

Vedno jo shranjujte v posebnem podstavku, v katerem se ne bo zadrževala voda. Tako se bo med posameznimi uporabami posušila in bo manj verjetnosti, da bi se v njej prekomerno nakopičile bakterije.

Folija za likanje

Pod prevleko likalne mize položite aluminijasto folijo. Toplota se bo od nje med likanjem odbijala in delo bo hitreje opravljeno.

Čiščenje filtrov sesalnika

Le čisti filtri sesalnika zagotavljajo dobro delovanje naprave in želeno čistočo, zato jih občasno operite v pomivalnem stroju.

Čista posoda

Posodo iz litega železa očistite z gobico, ki ste jo posuli s soljo. Ta odstrani trdovratno maščobo in drugo umazanijo, ki se na nabira na ponvah, loncih in drugi posodi.

Jedilna soda za vzmetnice

Med menjavanjem posteljnine vzmetnice posujte z jedilno sodo, počakajte nekaj ur in jih nato posesajte. Vzmetnice bodo čiste ter svežega vonja. Na enak način lahko očistite preproge in oblazinjeno pohištvo.

Kis za čiste preproge

Če so na njih trdovratni madeži, jih poškropite z mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerju 1 : 2, čez madež položite vlažno krpo in jo s paro likajte približno pol minute.

Nogavice za čiste žaluzije

Nogavico, ki je ostala brez para, lahko uporabite za čiščenje žaluzij. Nadenite si jo na roko, rahlo zmočite ter s spodnje in zgornje strani v eni potezi očistite lamele. Prav tako lahko na tak način očistite lestence ter druge predmete, sestavljene iz manjših delov.

Topla kopalnica

Preden se lotite čiščenja kopalnice, jo segrejte. Nekaj stopinj več znatno poveča učinek alkalnih čistil.

Lepe platnene luči

Platnene lestence namiznih ali stropnih svetilk očistite z valjčkom, s katerim s plaščev odstranjujete dlačice ter drugo umazanijo.

Dišeč hladilnik

Če se iz njega širi neprijeten vonj, vanj postavite skodelico s kavno usedlino ali jedilno sodo. Oboje vpija neprijetne vonjave, ki se včasih v njem pojavijo.

Krompir proti rji

Prerezan krompir posujte z jedilno sodo in z njim očistite madeže rje.

Majoneza za lepo pohištvo

Na suho krpo nanesite malo majoneze ter z njo zloščite leseno pohištvo. To bo svetleče, poleg tega bodo manj vidne manjše poškodbe in praske.

Kečap za lep baker

Kečap je odličen za čiščenje bakrenih predmetov in posode. Natrite jih z njim, počakajte nekaj minut in jih nato zloščite.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije