KURILNA SEZONA

Da ne bo toplota uhajala iz doma

Na začetku kurilne sezone preverimo, kako tesnijo okna in vrata našega doma: učinkovito jih zaščitimo s samolepilnimi trakovi, pred vrata namestimo kače iz tkanine.
Fotografija: Včasih je treba zatesniti s silikonom.
Odpri galerijo
Včasih je treba zatesniti s silikonom.

Kurilna sezona se je začela, noči so pošteno hladne in kmalu bodo tudi dnevi takšni. Večina že spi pri zaprtih oknih, čez dan pa tudi ne odpiramo več vsevprek. Zdaj je skrajni čas, da preverimo, kako tesnijo okna in vrata našega doma, da nas ne bo po nepotrebnem zeblo, pa seveda zato, da ne bomo po nepotrebnem razmetavali s kurjavo. Zaradi oken in vrat, skozi katera nekontrolirano uhaja toplota, lahko pokurimo tudi do tretjino več. Pa izračunajte, koliko je to v letu ali dveh.

Plišaste kače podstavmo pred vrata, da bodo preprečevale vdor hladnega zraka.
Plišaste kače podstavmo pred vrata, da bodo preprečevale vdor hladnega zraka.

Ali okna tesnijo, preprosto preverimo, tako da med okensko krilo in okvir vstavimo list papirja, če ga z lahkoto izvlečemo, okno tesni slabo. Pomagamo si lahko z navadnim plastelinom, kakršnega uporabljajo otroci za igro, namestimo ga na robove okvirja in okno zapremo. Bolj je plastelin sploščen, boljše je tesnjenje. V vetrovnem dnevu prižgemo svečo in z njo počasi polzimo ob robovih okna. Če plamen trepeta ali celo ugasne, ne kaže dobro.
 

Tesnilni trak


Če so okna stara in dotrajana, je na pomoč najbolje poklicati strokovnjake, da jih zatesnijo profesionalno. Morda je uničen kit med šipo in okvirjem, v tem primeru ga nanesemo na novo ali tesnimo s silikonom. Okna, ki ne tesnijo med stranico okenskega krila in okvirjem, pa lahko učinkovito zatesnimo z mehkimi samolepilnimi trakovi, ti so iz različnih materialov, običajno izbiramo med gumijastimi in takimi iz gumijaste pene.

Plišaste kače podstavmo pred vrata, da bodo preprečevale vdor hladnega zraka.
Plišaste kače podstavmo pred vrata, da bodo preprečevale vdor hladnega zraka.

Kupimo jih v specializiranih trgovinah za dom, pri namestitvi pa dosledno upoštevamo navodila. Pomembno je, da trakove lepimo na dobro očiščene in osušene površine, sicer se bodo kmalu odlepili. Trak nalepimo vedno na notranjo stran okna.


Trakovi so različnih debelin, če nismo prepričani, katera bo pravšnja, naredimo preizkus. Oblepimo le en krak okna in ga zapremo. Vmes potisnemo list papirja ali tanko plastiko in preverimo, ali obstane na mestu. Če pade ven, poskusimo z debelejšim trakom. Podobno lahko zatesnimo vrata, zlasti je neugodno, če piha pod vhodnimi.

Jeseni in pozimi zračimo manj. FOTO: Guliver/Getty Images
Jeseni in pozimi zračimo manj. FOTO: Guliver/Getty Images

Poleg traku lahko vdor hladnega zraka uspešno prepreči debelejša tkanina, ki jo položimo ob vrata z notranje strani. To je lahko odslužena brisača, ki jo zvijemo v rolo, ali kaj podobnega, če pa bi radi, da je videti lepo, sami sešijemo kačo in jo napolnimo z blagom.


V trgovini z otroškimi potrebščinami lahko kupimo dolge plišaste igrače, na primer kačo ali zmaja, ki bodo prav tako uporabne, pa še v okras bodo in otrokom v zabavo. Kar koli bomo izbrali, naj bo iz materiala, ki ga lahko peremo v pralnem stroju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije