Če nimamo ožemalnika, je rešitev trik z luknjico

Citruse lahko stisnemo z roko, a sok bomo najlaže in hitreje ter do konca izcedili z ročnim ali električnim pripomočkom.
Fotografija: Preprost električni ožemalnik citrusov FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Preprost električni ožemalnik citrusov FOTO: Guliver/Getty Images

Najbrž ni gospodinjstva, kjer ne bi vsaj občasno oželi kakšne limone ali pomaranče za svež sok ali limonado. Tu in tam lahko ožamemo agrume kar z roko, sadež prerežemo počez in vsako polovico posebej krepko stisnemo, dokler se nam ne zdi, da ne gre več. Še en način obstaja, na katerega prisegajo mnogi: limono ali pomarančo povaljamo po kuhinjskem pultu, potem pa z zobotrebcem ali šivanko v konec limone, najbolje v rahlo izbočen delček, naredimo luknjo. Močno stisnemo in iz luknje bo pritekel sok.

Preprost električni ožemalnik citrusov FOTO: Guliver/Getty Images
Preprost električni ožemalnik citrusov FOTO: Guliver/Getty Images
Pazimo le, da bo dovolj velika, sicer sok ne bo tekel v ravnem curku.

Še boljša rešitev je ožemalnik, ki je gotovo med najbolj priročnimi kuhinjskimi aparati. Za ne prav velike količine bo dovolj ročni, običajno plastičen, na katerega nataknemo polovico sadeža in ga nekajkrat zavrtimo. Sok se izteka v posodico, iz katere ga nalijemo v kozarec. Ročni ožemalnik je iz dveh delov in ga je lahko čistiti. Najosnovnejši model dobimo že za nekaj evrov, razlikujejo se po velikosti in seveda dizajnu pa tudi materialu.

Plastika je boljša ali slabša, izberemo lahko tudi model iz nerjavečega jekla ali celo stekla. Z manjšimi modeli ožemamo limone, z večjimi pomaranče in grenivke. Najdemo tudi modele, pri katerih sadež stisnemo s pritiskom na vzvod prek posebnega ročaja.


Če smo naveličani ročnega stiskanja, si omislimo električni ožemalnik, teh je več vrst. Osnovni je podoben ročnemu, le da ni treba vrteti limone, saj se vrti ožemalnik, ko ga pritisnemo navzdol. Pri boljših modelih odpade tudi to delo, saj sadež namestimo na aparat, ki ga pokrijemo s pokrovom in vklopimo. Izbiramo lahko med različnimi modeli, tako po obliki kot po moči. Nekateri imajo posodo za zbiranje soka, prostornina je običajno od pol do enega litra, pri drugih pod ožemalnik nastavimo kozarec. Po moči, ki pomeni različno hitrost ožemanja, lahko izbiramo med modeli od 25 do 100 W.

Čiščenje ni preveč zapleteno, najhitreje očistimo osnovni model; bolj ko je ta kompleksen, težje ga je čistiti. Najbolje je, da ga speremo takoj po uporabi; ko se ostanki sadeža zasušijo, bo naloga precej težja. Ko izbiramo ožemalnik za svoje gospodinjstvo, upoštevajmo, koliko ga bomo uporabljali, da ne bomo metali denarja stran. Glede prostora ni skrbi, saj večino modelov brez težav spravimo v omaro ali predal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije