KROMPIR

Brez krompirja v Šenčurju ne gre

Pred desetimi leti so postavili spomenik Mariji Tereziji – v rokah ima žezlo in krompir.
Fotografija: Domače pridelke s kmetije Pr Pirc iz Predoselj je na tržnico v Šenčur pripeljala Petra. FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Domače pridelke s kmetije Pr Pirc iz Predoselj je na tržnico v Šenčur pripeljala Petra. FOTO: Janez Kuhar

V občini Šenčur letos praznujejo 10. obletnico postavitve spomenika krompirju in Mariji Tereziji. Zato so se odločili, da po nekaj letih premora ponovno organizirajo dvodnevno prireditev, posvečeno krompirju – Krompirjevo. V Domu krajanov so na etnološko-zabavni prireditvi podelili priznanja pobudnikom za postavitev spomenika v Šenčurju. Med prejemniki priznanj so bili predsednik Društva praženega krompirja Stane Menart, dr. Aleks Leo Vest, občan Šenčurja, in nekdanji predsednik državnega sveta Janez Sušnik, nekdanji župan Miro Kozelj in takratni podžupan Ciril Kozjek. Predstavili so tudi krompirjevo torto, ki je prisotne navdušila.

Dan pozneje se je dogajanje nadaljevalo na Krompirjevem trgu v centru Šenčurja, kjer so pred desetimi leti odkrili spomenik krompirju, tega je s sodelovanjem Občine Šenčur pri Domu krajanov postavilo Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Avtor, akademski kipar Janez Pirnat, si je spomenik zamislil kot paviljon iz marmorja, na sredini pa je na bronastem reliefu upodobil cesarico Marijo Terezijo z žezlom in krompirjem v rokah.

Spomenik cesarici Mariji Tereziji v središču Šenčurja, delo akademskega kiparja Janeza Pirnata, je bil postavljen pred 10 leti. FOTO: Janez Kuhar
Spomenik cesarici Mariji Tereziji v središču Šenčurja, delo akademskega kiparja Janeza Pirnata, je bil postavljen pred 10 leti. FOTO: Janez Kuhar

V času njene vladavine v 18. stoletju je bilo uvedeno obvezno sajenje krompirja, ki je pripomogel k izkoreninjanju lakote na Slovenskem, največ pridelovalcev pa je bilo prav v Šenčurju. Šenčurski krompir je bil znan daleč naokrog, njihov semenski krompir so včasih sadili po vsej nekdanji Jugoslaviji.

Obiskovalci so ves dan z navdušenjem pokušali odličen praženi krompir, ki so ga na prazniku v središču vasi člani Turističnega društva Šenčur pripravili iz več kot sto kilogramov gomoljev, je povedala predsednica domačega Turističnega društva Damjana Pečnik.

Dekret o krompirju

Na Krompirjevem trgu so pripravili tržnico, na kateri so se predstavljala domača društva, ponudniki domačih pridelkov, kmetje in pražilci krompirja. Petra s Kokaljeve kmetije v Predosljah je na tržnici prodajala domači krompir adoro, čebulo, solato, domača jajca in mleko, z mlečnimi izdelki je bila dobro založena stojnica Kmetije Mis iz Zavrha pod Šmarno goro, Jana Gliha iz Šenčurja pa je obiskovalcem ponudila domače mesnine. Manjkale niso okusne torte Urše Sajovic z Visokega, čebelarstvo Kimovec iz Šenčurja pa je ponujalo domači med.

Brezplačni praženi krompir je šel vsem v slast. FOTO: Janez Kuhar
Brezplačni praženi krompir je šel vsem v slast. FOTO: Janez Kuhar

Poskrbljeno je bilo seveda tudi za zabavo. Hiša čez cesto iz Milj je pripravila kmečke igre, Konjeniško društvo Šenčur pa je obiskovalce prireditve s kočijo popeljalo na ogled Šenčurja. Člani Kulturno-umetniškega društva Visoko so za najmlajše pripravili ustvarjalne delavnice, pri spomeniku Mariji Tereziji pa so nastopili Jurjevi godci s pevko. Zaplesala je tudi otroška folklorna skupina iz Olševka. Točno opoldne so prebrali razglas »dekreta« o krompirju, nato pa sta nastopila Pihalni orkester občine Šenčur in Folklorna skupina Šenčur.

Turistično društvo Šenčur je pripravilo županovo tekmovanje v praženju krompirja, na katerem se je izkazal šenčurski župan Ciril Kozjek. Pred Domom krajanov so nastopile pevke Ženskega pevskega zbora Regine pod vodstvom dirigenta Bojana Zeliča, ki delujejo pod okriljem Društva kmečkih žena Kranj. Veselo popoldne v središču Šenčurja so sklenili člani ansambla Dor ma cajt.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije